Wątroba to jeden z najważniejszych organów u człowieka i w przypadku schorzeń tego narządu warto jak najszybciej wprowadzić odpowiedni sposób odżywienia. Dieta wątrobowa to nie tylko stosowanie dozwolonych produktów, ale również zadbanie o sam sposób jedzenia. Lekkostrawne posiłki, małe porcje spożywane w krótkich odstępach czasu oraz spokojne przeżuwanie to klucz dbania o detoksykujący organ. Wprowadzenie do diety korzystnie działających produktów oraz wyeliminowanie szkodliwych umożliwi szybszą regenerację wątroby i zapobiegnie schorzeniom.
Produkty, które koniecznie powinny znaleźć się w diecie wątrobowej
Aby umożliwić narządowi regenerację przede wszystkim należy kierować się zasadą wyboru łatwostrawnych produktów. Zaliczają się do nich chude mięsa, takie jak cielęcina, kurczak i indyk bez skóry, a także ryby z niską ilością tłuszczu, czyli morszczuk, mintaj i dorsz. Dozwolone jest spożywanie chudego nabiału, w tym mleka oraz jogurtów naturalnych. Na diecie wątrobowej zalecane jest spożywanie produktów pszennych, które są łatwe do strawienia.
W celu dostarczenia organizmowi witamin należy spożywać dużo warzyw i owoców, takich jak brokuły, cukinia, buraki, pomidor bez skórki, banany, brzoskwinie i obrane jabłka. Aby ułatwić organizmowi trawienie należy przygotowywać produkty bez użycia tłuszczu, gotując je standardowo lub na parze. Aby ułatwić wątrobie oczyszczenie i regenerację warto pamiętać o wypiciu co najmniej 1,5 litra wody. Wśród zalecanych napojów są również soki oraz ziołowe herbaty.
Czego powinieneś unikać, jeśli masz osłabioną wątrobę
Osoby zmagające się z chorobami wątroby bezwzględnie powinny zrezygnować z alkoholu, papierosów i potraw smażonych w głębokim tłuszczu. To jedne z najczęstszych przyczyn chorób wątroby i aby pozwolić organowi na regenerację należy je odstawić. Osoby zmagające się z chorobami tego narządu powinny unikać ostro przyprawionych potraw, w tym peklowanych mięs. Stanowczo odradza się spożywanie tłustej wieprzowiny i wołowiny, a także boczku i wysoko nasyconych tłuszczem maseł.
W przypadku schorzeń wątroby nie są wskazane również warzywa strączkowe, takie jak wszelkie rodzaje kapusty, fasola i groszek. Jeśli chodzi o produkty zbożowe, powinno się zrezygnować przede wszystkim słodkich bułek oraz ciemnego pieczywa, które będzie długo się trawić. Aby wspomóc regenerację narządu, warto rozważyć wstrzymanie się od spożywania mocnej kawy oraz herbaty, które mogą znacznie obciążać organ. Kierowanie się zasadą spożywania lekkich potraw oraz unikanie niewskazanych produktów pozwoli cieszyć się nieprzeciążoną wątrobą i szybciej wrócić do zdrowia.
Zdrowa i lekkostrawna dieta wątrobowa doskonale sprawdza się u osób zmagających się z marskością wątroby i stłuszczeniem, pozwalając organowi na regenerację. Poszczególne elementy tego sposobu odżywiania się może jednak stosować na co dzień każdy, aby skutecznie zapobiegać chorobom wątroby. Lekkostrawne posiłki spożywane w krótkich odstępach czasu i unikanie nałogów to polecany sposób, aby zadbać o swoje zdrowie i organizm.