Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
sobota, 20 grudnia 2025 06:53
Przeczytaj!
Reklama
Reklama
Reklama

Czy Polacy chcą być „zero waste”?

W dobie galopującej inflacji, uważne, przemyślane zakupy to klucz to tego, by nasz żołądek był pełny, a portfele nie świeciły pustką. Według raportu „Food Waste Report 2022”1, prawie 930 mln ton żywności marnuje się rocznie w sklepach i gospodarstwach domowych, a każdy konsument odpowiada za średnio 74 kg żywności, trafiającej do kosza. Czy marnowanie żywności jest dla Polaków ważnym tematem? Sprawdził to Instytutu Badania Rynku i Opinii Społecznej IMAS w ogólnopolskim badaniu, zrealizowanym w ramach kampanii „Karp – Zdrowy z Natury”.
Podziel się
Oceń

Chcemy być „zero waste”, ale jak to zrobić?
Marnowanie żywności i nadprodukcja odpadów stanowią jedno z najpilniejszych i najtrudniejszych wyzwań dla społeczeństw. Na szczęście nasze podejście do jedzenia zmienia się i stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami. Pokazało to badanie IMAS, w którym zapytano respondentów o to, czy istotne jest dla nich niemarnowanie jedzenia oraz zużywanie produktów w całości. Aż 97 proc. uczestników badania zadeklarowało, że te kwestie są dla nich bardzo istotne2. Co ważne, ten sam punkt widzenia na problem mają Polacy różnych pokoleń, niezależnie od posiadanego wykształcenia czy statusu materialnego.

Ale jak zacząć, by nie marnować?

„Zero waste” zaczyna się od zakupów, do których trzeba podchodzić w sposób przemyślany, a nie będący wynikiem impulsu. Myślę, że w tym przypadku świetnie sprawdza stara zasada - planowania i zapisywania, czyli najpierw pomyślmy nad tym, jak nasze menu będzie wyglądało w najbliższych dniach, a później zróbmy prostą listę zakupów, której będziemy się trzymać. 
– mówi Paweł Wielgosz, Prezes Organizacji Producentów – Polski Karp.
Kolejnym krokiem w kierunku „zero waste” powinno być zwracanie uwagi na produkty i ich jakość. Zamiast kupować ogromne ilości żywności, kierując się niską ceną, które po kilku dniach wyrzucimy do kosza, kupmy mniej, ale lepszej jakości. W ten sposób nie tylko unikniemy marnowania jedzenia, ale jednocześnie dostarczymy organizmowi pożywienia bogatego w składniki odżywcze. A, jak wiadomo, zdrowa dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. 
– dodaje Paweł Wielgosz.
Robiąc zakupy spożywcze, warto pomyśleć o także tym, ile dobrego może zrobić nasza odpowiedzialna postawa konsumencka. Według szacunków specjalistów, zaoszczędzenie zaledwie 50 proc. żywności marnowanej każdego roku może rozwiązać problem głodu na świecie3. 

Nie „podgrzewajmy” atmosfery

Wyrzucając żywność, marnujemy nie tylko produkty i pieniądze, ale wpływamy również negatywnie na naszą planetę, co w sytuacji zmieniającego się klimatu jest niezwykle ważne. Odpady żywnościowe odpowiadają za około 8-10 proc. światowej emisji gazów cieplarnianych4.
Również sama produkcja żywności odpowiada za tę emisję, dlatego wybierając produkty spożywcze, powinniśmy zwracać uwagę na to, gdzie są produkowane i jaką drogę muszą pokonać, zanim trafią do naszych koszyków zakupowych. Rozwiązaniem jest kupowanie produktów lokalnych, wyprodukowanych w oparciu o poszanowanie środowiska naturalnego, które nie emitują takiej ilości gazów cieplarnianych, powstających w wyniku transportu, jak produkty spożywcze sprowadzane z innych zakątków świata.
Lokalność to bardzo ważny element w dążeniu do niemarnowania żywności. Jako konsumenci powinniśmy zwracać uwagę na to, jak powstają nasze produkty i w jaki sposób do nas trafiają. Przykładem jest karp – nasza lokalna ryba hodowana w stylu „slow”, w oparciu o poszanowanie środowiska naturalnego. 
– tłumaczy Paweł Wielgosz.
Hodowla karpia wytwarza niski ślad węglowy, ponieważ ryba odżywia się głównie pokarmem naturalnym i zbożami. Ślad węglowy jest też dużo niższy niż w przypadku produkcji wołowiny czy wieprzowiny. Ze względu na dostępność w ponad 80 gospodarstwach w Polsce, karp nie musi pokonywać tysięcy kilometrów, by trafić na nasze stoły, więc jego transport nie generuje takiej ilości spalin, jak np. ryby sprowadzane spoza granic naszego kraju. Warto dodać, że stawy karpiowe pełnią też niezwykle ważną rolę w retencji wody - rocznie retencjonują w Polsce ok. 1,5 mld m3 wody i to na terenach, na których brak jest jezior. – dodaje Paweł Wielgosz.

Od głowy do ogona

Wiele produktów spożywczych, które kupujemy, nadają się do spożycia w całości - o czym często nie wiemy. Dlatego zanim potraktujemy jakiś element jako odpad, warto sprawdzić w przeglądarce internetowej, czy możemy go jeszcze w jakiś sposób wykorzystać.
Staramy się uświadamiać i edukować konsumentów na temat tego, jak gotować, by korzystać z produktów spożywczych w całości. Świetnym przykładem są ryby, które właściwie możemy wykorzystać od głowy do ogona, ponieważ każda część zawiera wartości odżywcze i kulinarne. Nie ograniczajmy się do spożywania wyłącznie filetów czy polędwiczek, ponieważ ze szkieletu ryby możemy zrobić odżywczy - pełen kolagenu - wywar, który będzie bazą do zupy lub sosu. Przykładem takiego przepisu są roladki z karpia, w których wykorzystaliśmy właściwie rybę w całości: szkielet, zmielone mięso, a nawet skórę – za pomocą której uformowaliśmy roladki. Podchodźmy do produktów spożywczych z szacunkiem, bo to pierwszy krok w kierunku „zero waste”. – podsumowuje Kamil Klekowski, szef kuchni. (red)


Napisz komentarz

Komentarze

KOREKTOR 13.06.2023 09:52
ZERO WASTE = ZERO ODPADÓW - /.../ Bombardowanie języka zapożyczeniami, których polskie odpowiedniki mają się bardzo dobrze, jest zwykłym zaśmiecaniem języka ojczystego, który i tak nie wiedzie spokojnego żywota - Justyna Bobrowska. Ta pani jest filologiem języka polskiego. Redaktorem polszczyzna.pl

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: StaryTreść komentarza: Baje, baje bajeczki . Panowie Redaktorzy! Proponuje wleźć na dane giełdy towarowej (sztuczna AI pomoże) Tam jak byk zobaczycie, że cały rynek Europejski potrzebuje kilka małych pociągów wolframu oraz chromu. I że największym producentem tychże od 30 lat są Chiny, w których koszty wydobycia i wyprodukowania są kilkanaście razy niższe niż w Europie (za sprawą cen energii i kar za CO2). Jeśli wiec taki Chińczyk przywiezie jeden taki pociąg wiece niż zwykle, to ceny rynkowe spadną co najmniej o połowę, albo i jeszcze dalej. O konkurowaniu więc takim krajem jak Chiny - tak to są zwyczajne bajki. I pozamiatają oni jakakolwiek konkurencję zanim ta wykopie pierwszą dziurę w ziemi. W dodatku Polska tych metali już od kilkunastu praktycznie nie potrzebuje,.Bo w naszym kraju zlikwidowano jak się wydaje nieodwracalnie hutnictwo. Dlatego Redaktory nauczcie się obsługiwać jakąkolwiek AI , a ta wam na te pomysły otworzy szerzej oczęta. Powtarzam raz jeszcze nie mamy górników, hutników, energii, oświata zawodowa to fikcja, A w takiej np Zawodówce żaden z uczących tam inżynierów na własne oczy(zawodowe) nie widział jakiejkolwiek produkcji (bo z tego co wiem ani jeden nie pracował w jakiejkolwiek fabryce ). CZYLI FIKCJA REDAKTORZY- F I K C J A. PS. W tym całym wale chodzi o co innego, ale o tym już wam sygnalizowałem. Tylko widzę że ludziom co fabryki , i produkcji na oczy nie widzieli, nie da się tego najwyraźniej wytłumaczyć. Dobrego samopoczucia Redakcji życze, - tylko co wy napiszecie jak wyjdzie na moje.??? Wiecej tu nie bedę się produkował, bo nie widzę najmniejszego sensu.Data dodania komentarza: 16.12.2025, 20:28Źródło komentarza: Zawiercie szuka pieniędzy na budowę hali. Myszków nie wie jak sfinansować basen na Dotyku Jury. Kopalnia to dla każdego z miast przynajmniej 30 mln rocznieAutor komentarza: #NienawisZabijaTreść komentarza: 103 lata temu sympatyk skrajnej PRAWICY zastrzelił pierwszego Prezydenta II RP, Gabriela NarutowiczaData dodania komentarza: 16.12.2025, 16:46Źródło komentarza: Brunatny atak na Ślōnsko Ambasada w Katowicach J Autor komentarza: RedakcjaTreść komentarza: Zyski tylko dla Myszkowa to co najmniej 300 mln zł w 10 lat (a realnie nawet 2x więcej). Nie licząc zarobków pracowników, firm kooperujących. A projekt jest na 50 do nawet 100 lat. Więc chodzi o zyski ogromne, a nie o symboliczne "srebrniki". Złoże jest w bardzo korzystnych geologicznie skałach granitowych, w których nie ma wody (tzw. skały bezwodne) więc nie można zanieczyścić czegoś, czego tam nie ma. Wyżej położone zasoby wody pitnej w niczym nie są zagrożone, ale żeby w to uwierzyć, trzeba mieć zaufanie do nauki, do naukowców i inżynierów, a nie do polityków PiS jak Jadwiga Wiśniewska, którzy straszą mieszkańców wybuchami, zniszczeniem Jury, ogólnie jakby kopalnia miała wywołać Koniec Świata.Data dodania komentarza: 16.12.2025, 14:21Źródło komentarza: Zawiercie szuka pieniędzy na budowę hali. Myszków nie wie jak sfinansować basen na Dotyku Jury. Kopalnia to dla każdego z miast przynajmniej 30 mln rocznieAutor komentarza: CzytelniczkaTreść komentarza: Pięknie wydane 😍Data dodania komentarza: 15.12.2025, 17:25Źródło komentarza: Na jesienne wieczory polecamyAutor komentarza: StopTreść komentarza: Okropne polityka tak ludzi podzieliła ? Tak jak przed drugą Wojną Światową pojawia się skrajny nacjonalizm – ideologia „my kontra oni”, przekonanie o wyższości jednych nad innymi. Stop skrajnemu nacjonalizmowiData dodania komentarza: 15.12.2025, 17:21Źródło komentarza: Brunatny atak na Ślōnsko Ambasada w KatowicachAutor komentarza: StaryTreść komentarza: ZA 30 SREBRNIKÓW MAMY ODDAĆ CAŁĄ CZYSTĄ WODĘ, ZATRUĆ HAŁDAMI POWIETRZE I NARAZIĆ NASZE BEZPIECZEŃSTWO SPROWADZANYMI EMIGRANTAMI. NO RZECZYWIŚCIE REDAKCJA STANĘŁA NA WYSOKOŚCI ZADANIA (tak jak to sama zapowiadała) . G R A T U L U J E !!!! G R A T U L U J E !!!!!!Data dodania komentarza: 15.12.2025, 16:15Źródło komentarza: Zawiercie szuka pieniędzy na budowę hali. Myszków nie wie jak sfinansować basen na Dotyku Jury. Kopalnia to dla każdego z miast przynajmniej 30 mln rocznie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama