(Myszków) Podczas ostatnich podtopień, jakie wystąpiły na terenie powiatu myszkowskiego szczególnie narażone na zniszczenie, zepsucie lub zanieczyszczenie były artykuły spożywcze przechowywane w piwnicach i komórkach. Dlatego też, przed ich zjedzeniem trzeba je dokładnie sprawdzać. Zepsuta, zanieczyszczona lub spleśniała żywność jest szkodliwa dla zdrowia, może być przyczyną chorób, a nawet śmierci. Poniżej prezentujemy szereg rad, jak postępować z takimi właśnie produktami, nadesłanych przez myszkowski Sanepid. Obszerne informacje dla właścicieli zalanych terenów można pobrać tutaj (załącznik pdf).
„Powódź niesie za sobą nie tylko straty materialne, ale przede wszystkim sprzyja szerzeniu się chorób zakaźnych. Woda roznosi i osadza na terenie powodziowym szczególnie groźne zarazki zakaźnych schorzeń przewodu pokarmowego. Artykuły żywnościowe pozostawione lub przechowywane w miejscach zalanych narażone są na zanieczyszczenie i zepsucie. Nie należy zatem spożywać absolutnie artykułów, które zostały zalane lub zawilgocone, a nie były pakowane hermetycznie, nawet jeśli nie wykazują oznak zepsucia, artykułów, które mają zmienioną konsystencję, zapach, barwę lub smak z widocznymi oznakami pleśni. Puszki np. konserwy mięsne przed spożyciem należy dokładnie sprawdzić, czy nie wystąpiło wydęcie wieczka (zbombażowanie konserwy). Niedopuszczalne jest spożywanie artykułów spożywczych niewiadomego pochodzenia.
Poważne zagrożenia dla zdrowia w okresie powodzi niesie ze sobą zanieczyszczenie studni przydomowych i zbiorników wodnych. W związku z tym, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Myszkowie informuje, że na terenie powiatu myszkowskiego do spożycia należy używać wody wodociągowej, która jest pod stałym nadzorem sanitarnym. Spożywanie wody ze studni przydomowej jest bezpieczne dopiero po oczyszczeniu i odkażeniu studni oraz wykonaniu badań bakteriologicznych wody w laboratoriach Inspekcji Sanitarnej. Pomieszczenia mieszkalne lub gospodarcze, które uległy zalaniu należy wysuszyć, wywietrzyć, odmalować, a zwłaszcza te, w których przechowuje się żywność i gdzie przebywają małe dzieci i osoby starsze. Do mycia i dezynfekcji małych powierzchni możemy używać dostępnych środków myjących i dezynfekujących, w przypadku dezynfekcji dużych powierzchni np. całego gospodarstwa, zabiegi takie powinny być wykonane przez wyspecjalizowana firmę. W siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Myszkowie, ul. Sikorskiego 12 A lub telefonicznie pod numerem: (34) 313-13-05 można uzyskać informacje dotyczące firm wykonujących takie dezynfekcje.
Tylko rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny może uchronić przed zachorowaniem. Jednakże w każdym przypadku wystąpienia biegunki, wymiotów, podwyższonej temperatury, bólów brzucha i tym podobnych objawów zatrucia pokarmowego należy bezzwłocznie zwrócić się do lekarza. W związku z zaistniałą sytuacją, osoby, które uległy zranieniu lub skaleczeniu powinny zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub Szpitala Powiatowego w Myszkowie (Izba Przyjęć), gdzie w przypadkach koniecznych zostaną poddani szczepieniu przeciwko tężcowi.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Myszkowie
Marek Olenderek
Napisz komentarz
Komentarze