Najważniejsze właściwości kwasu masłowego
Maślan sodu, czyli sól kwasu masłowego, to naturalny związek chemiczny, który powstaje na skutek procesów fermentacyjnych zachodzących w jelitach. Charakterystyczny, żółty płyn o przykrym zapachu być może nie wygląda apetycznie, ale jest niezwykle pożyteczny. Maślan sodu nieprzerwanie zaskakuje swoim działaniem – ta substancja może odgrywać kluczową rolę w zachowaniu prawidłowej funkcji jelit za sprawą szybszej regeneracji ich nabłonka oraz tworzenia warstwy ochronnej, która utrudnia przenikanie szkodliwych drobnoustrojów w głąb organizmu. Ponadto maślan sodu może działać przeciwzapalnie, dlatego stanowi nieocenione wsparcie w leczeniu chorób przewlekłych, a w szczególności schorzeń dotykających nasze jelita.
Maślan sodu okiem naukowców
W ostatnich latach przybywa publikacji z wynikami badań nad maślanem sodu. Naukowcy są zafascynowani tą substancją, a artykuły zamieszczane w specjalistycznych magazynach potwierdzają niezwykłe właściwości kwasu masłowego. Dzięki licznym doświadczeniom dowiedzieliśmy się, że maślan sodu może wspierać funkcje immunologiczne jelit, a jego suplementacja okazuje się niezwykle przydatna w przypadku pacjentów cierpiących na choroby zapalne przewodu pokarmowego. Naukowcy udowodnili też, że utrzymywanie odpowiedniego stężenia kwasu masłowego w jelitach może być korzystne dla zdrowia metabolicznego, a substancja prawdopodobnie wykazuje potencjał do leczenia zaburzeń neurologicznych – jako środek pomocniczy.
Jak przyjmować produkty z maślanem sodu?
Na aptecznych półkach znajdziemy wiele produktów zawierających maślan sodu. Ważne, aby wybierać tylko te, które pochodzą ze sprawdzonych i zaufanych źródeł: https://mybionic.pl/producenci/bcure. Najlepiej postawić na kwas masłowy w postaci mikrokapsułek. Osoby z problemami jelitowymi powinny ustalić z lekarzem optymalne dawki tej substancji, ponieważ w ich przypadku będą one nieco wyższe. Jeśli nie jesteśmy pewni, ile powinna wynosić dzienna porcja maślanu, zacznijmy od niższych dawek i stopniowo je zwiększajmy. Większość osób dobrze toleruje kwas masłowy, chociaż w niektórych przypadkach mogą wystąpić delikatne skutki uboczne, takie jak wzdęcia czy niestrawność.
Czym charakteryzuje się dobry maślan sodu?
Zanim zdecydujemy się na zakup suplementu diety z maślanem sodu, przyjrzyjmy się jego:
- Jakości – lepiej wybierać preparaty z certyfikatami, które potwierdzają, że producent wykorzystuje jedynie surowce najwyższej klasy.
- Formie – specjaliści zalecają przyjmowanie mikropeletek – maślan sodu w takiej postaci jest dobrze przyswajalny, bo uwalnia się dopiero w jelitach.
- Składowi – im krótsza i prostsza lista składników, tym lepiej.
Uzupełnienie poziomu maślanu sodu przy pomocy diety jest bardzo trudnym zadaniem. Kwas masłowy znajdziemy jedynie w kiszonkach, ale taka substancja prawdopodobnie i tak nie dotrze do jelita grubego. Warto za to wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające dużo błonnika – dzięki temu dobre bakterie wchodzące w skład naszej mikroflory będą mogły samodzielnie wyprodukować maślan sodu.
Napisz komentarz
Komentarze