Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
czwartek, 27 listopada 2025 09:13
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

Boże Narodzenie w zgodzie z naturą. To najlepszy prezent dla środowiska

Czas poprzedzający Boże Narodzenie to dla wielu domów moment intensywnych przygotowań – zakupów, gotowania i dekorowania. W świątecznym zgiełku niekiedy zapominamy o negatywnym wpływie naszych działań na środowisko. Tymczasem w łatwy sposób można zmienić złe nawyki i pomóc naturze.
Podziel się
Oceń

Boże Narodzenie to prezenty, stoły zastawione świątecznymi posiłkami i zimowe ozdoby. Niestety często to również morze śmieci, które zalewają nasze środowisko. Co gorsza, z roku na rok ilość produkowanych przez Polaków odpadów niebezpiecznie rośnie. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2019 r. na jedną osobę przypadały ich już 332 kg. Jeszcze pięć lat wcześniej było to niemal o 50 kg mniej. 
– W okresie przedświątecznym kupujemy znacznie więcej, co przekłada się również na ilość wytwarzanych odpadów. Ich profesjonalne unieszkodliwienie to wielki wysiłek i dlatego w ferworze przygotowań nie zapominajmy o segregowaniu odpadów, ułatwiając ich późniejszy recykling. Niestety zdarza się, że śmieci trafiają do kominków czy pieców grzewczych. Zadbajmy o to, by w naszej okolicy unosił się zapach świątecznych wypieków, a nie trujące chmury, wydobywające się z kopciuchów – mówi Dawid Okrój, specjalista ds. ochrony środowiska z Amest Sp. z o.o. 
Zakupy w trosce o naturę
Polacy w okresie przedświątecznym kupują więcej produktów, również spożywczych. Taka sytuacja prowadzi do nadmiernego marnowania jedzenia. Według przygotowanego przez Federację Banków Żywności raportu „Nie marnuj żywności 2020” ponad połowa Polaków (54 proc.) przyznaje się do wyrzucania artykułów spożywczych do śmietnika. Przyczyny często są prozaiczne: zepsucie (65 proc.), przeoczenie daty ważności (42 proc.), przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (27 proc.) i zbyt duże zakupy (22 proc.). 
– Marnując żywność, szkodzimy środowisku dwukrotnie. Każdy wyrzucony produkt to nie tylko konieczność unieszkodliwienia go, często wraz z opakowaniem, ale także koszty, jakie natura ponosi w związku z jego wytworzeniem. Szczególnym przykładem może być mięso, którego przydatność do spożycia, zwłaszcza w surowej formie, nie jest zbyt długa. A wytworzenie tylko 1 kg wołowiny wymaga wykorzystania nawet 15 tys. litrów wody – wskazuje Dawid Okrój. – Chcąc zorganizować ekoświęta, warto kupować artykuły, które produkowane są w naszej najbliższej okolicy. W ten sposób ograniczymy transport, co korzystnie wpłynie na zmniejszenie zużycia paliw, zanieczyszczających środowisko – dodaje ekspert. 
Drugie życie produktów
Oprócz zakupów spożywczych, w okresie świątecznym wybieramy również prezenty. Dobrym pomysłem jest stworzenie ich własnoręcznie, z użyciem niepotrzebnych nam już przedmiotów. Kreatywną propozycją może być np. zrobienie unikatowego pojemnika na przybory szkolne czy kosmetyki – wystarczy słoik lub puszka i kolorowa farba. Warto również wykorzystać swoje umiejętności i uszyć dla najbliższych np. poszewki na poduszki z nieużywanych ubrań czy koców. 
W podobny sposób można stworzyć świąteczne dekoracje. Bombki na choince z powodzeniem zastąpią szyszki, pierniczki czy suszone owoce. To ozdoby, które nie tylko wypełnią dom wspaniałym zapachem, ale także sprawią, że nasze drzewko będzie wyjątkowe. Ze skrawków papieru można z kolei stworzyć tradycyjne łańcuchy. Dzięki temu nadamy niepotrzebnym przedmiotom drugie życie, zaoszczędzimy pieniądze oraz spędzimy w miłej atmosferze czas z rodziną, wspólnie upiększając mieszkanie. 


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: ObywatelTreść komentarza: Proponuje redaktorom wyjść na ulice i zadać sobie pytanie. GDZIE SĄ KAWKI, WRONY I GOŁĘBIE??? Przecież to nie są ptaki odlatujące na zimę. Gdzie więc są te wszystkie ptaki? Nie ma też ptaków zimowych np jemiołuszek.Warto też pospacerować wokół Wierzchowiny, czy koziegłowskim lesie. Lezały ich tam niedawno dziesiatki. No redaktory, to nie jest winien ruski groszek. Wiec pytam kto je wytruł?Data dodania komentarza: 26.11.2025, 14:39Źródło komentarza: Ekogroszek z Kazachstanu. Ryzykowny eksperyment czy sposób na tańsze ogrzewanie? Sprawdzamy fakty J Autor komentarza: Jarosław Mazanek, dziennikarzTreść komentarza: To wiedza poparta też wieloletnim doświadczeniem geologów i specjalistów od wierceń, że odwierty badawcze są w bezpieczne i nie dają żadnego ryzyka dla zasobów wodnych. Gdyby było inaczej, już dawno musiałaby być tu katastrofa, ponieważ w rejonie Myszkowa i okolic jest co najmniej 300 odwiertów badawczych, najstarszy z 1927 roku. A odwiertów dot. złoża wolframu 30, z lat 70 XX wieku i początku XX wieku.Data dodania komentarza: 25.11.2025, 12:36Źródło komentarza: JEST KONCESJA NA CYNK I OŁÓW. TERAZ CZEKAMY NA WOLFRAMAutor komentarza: CiekawskiTreść komentarza: A ta szósta to Polacy, czy tylko mieszkańcy Czestochowy jak ten Ukrainiec? GRZECZNIE TYLKO PYTAM...???Data dodania komentarza: 24.11.2025, 14:22Źródło komentarza: PROKURATURA. UPROWADZILI UKRAIŃCA, POBILI GO MŁOTKIEM I POLEWALI WRZĄTKIE,MAutor komentarza: elfTreść komentarza: W Zawierciu PO powoluje dyrektora szkoly bez kwalifikacji, ktory nie ma pojecia o zarzadzaniu placowka, ale redaktor uwaza, ze tam jest idealnie, bo rzadzi platforma. superData dodania komentarza: 18.11.2025, 18:47Źródło komentarza: CZY KARINA PEROŃ JEST WICEDYREKTOREM? BIP SZKOŁY I GAZETKA SZKOLNA PODAJE, ŻE TAK. ALE DYREKTORKA LO ZAPRZECZA!Autor komentarza: SiwyTreść komentarza: Coście zrobili z naszą podlesicą!!!Data dodania komentarza: 18.11.2025, 11:38Źródło komentarza: HOTEL BERKOWA POWSTANIE OBOK HOTELU OSTANIEC. BĘDZIE TO OSTATNI ETAP BUDOWY „RESORTU JURAJSKIEGO”Autor komentarza: SłońTreść komentarza: Kilka nowych dziurek i frycki z Jurajskich Wód zakończą swoją działalność, bo wodę eligoceńską diabli wezmą. O wodociągach strach też pomyśleć, ale po tych wierceniach wodę będziemy chyba pompować z jeziora Goczałowice.. A jeśli do tego wodę pod Górą Włodowską też zatrują, To na całej Jurze będziemy mieli piękną Pustynie Jurajską. Bo to jedyna słodka woda na Jurze. No wprost fenomenalny sukces. Powtarzam FENOMENALNY SUKCES. GRATULUJE SUKCESU PANIE REDAKTORZE! G R A T U L U J E !!!Data dodania komentarza: 17.11.2025, 20:05Źródło komentarza: JEST KONCESJA NA CYNK I OŁÓW. TERAZ CZEKAMY NA WOLFRAM
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama