Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
niedziela, 28 grudnia 2025 05:25
Przeczytaj!
Reklama
Reklama
Reklama

Słoneczna niedziela przyciągnęła tłumy do Winnicy 511

Słoneczny ciepły dzień zachęcał do odwiedzenia Hotelu Poziom 511 w Podzamczu w niedzielę 3 października. Kto przybył, nie żałował, gdyż atrakcji związanych z Piknikiem w winnicy nie brakowało. Każdy chętny pomagał w zbiorach winogron, pod okiem enologa. Przy kieliszku wina i atrakcjach kulinarnych hotelowej restauracji, tego dnia serwującej przekąski całkiem za darmo, rozmowy o jedzeniu, szczepach winorośli, tajnikach uprawy mogły trwać do wieczora. Przy zbiorach winogron zastaliśmy dwie siostry, Lenę i Kingę, które sprawnie obcinały kiście winogron z krzaków, najwyraźniej dobrze się przy tym bawiąc. Chętnych do tej pracy, nie brakowało.
Podziel się
Oceń

-Właśnie wróciliśmy z winobrania z Francji, dowiedzieliśmy się o tym pikniku w hotelowej winnicy i przyjechaliśmy całą rodziną -mówi tata Leny i Kingi.
Hotel Poziom 511 należy do rodziny Wuczyńskich. Małgorzata i Andrzej Wuczyńscy zarządzanie hotelowym przedsiębiorstwem przekazali już dzieciom, aby cieszyć się nową pasją, jaką jest założona 2 lata temu winnica. Warto przypomnieć, że wielokrotnie doceniany i nagradzany obiekt hotelowy został zaprojektowany przez Tomasza Wuczyńskiego, który przez rok od otwarcia hotelu również nim zarządzał. 
-Zarządzanie hotelem, który sam projektowałem, dało mi unikatowe doświadczenia, możliwość sprawdzenia i przeanalizowania rozwiązań projektowych. Wykorzystuję dzisiaj te doświadczenia „hotelarza” przy projektowaniu innych hoteli -mówi Tomasz Wuczyński.
W ostatnich latach obowiązki dyrektora zarządzającego hotelem przejął drugi z braci Michał Wuczyński
Pomysłodawcą założenia winnicy na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej był senior, pan Andrzej Wuczyński. 
-Tu gdzie jesteśmy, czyli na zboczu poniżej hotelu mamy dwa gatunki winorośli: solaris i johanniter. Ale to tylko część naszej winnicy, około 0,4 hektara. Cała winnica liczy sobie 5 hektarów. Z kolei produkcjaodbywa się w 400 metrowej hali w Zawierciu -mówi Andrzej Wuczyński.
-Jak pan może opisać wina ze swojej winnicy? Co decyduje o doborze szczepów winorośli, jej gatunkach? Tradycje winiarstwa na Jurze są przecież bardzo młode. 
Andrzej Wuczyński: -Zakłądając winnicę oparliśmy się na niemieckich sadzonkach, od początku współpracujemy z doświadczonymi enologami. Szczep Solaris, który tu mamy, dobrze się sprawdza, ale mamy w winnicy łącznie 8 różnych szczepów, w tym m.in. Chardonnay, Pinot Noir, Regent, Cabernet Cortis, Muscaris, Johanniter i Seyval Blanc. Udaje nam się wyprodukować wina wytrawne, z niedużą lub zerową, jak w zeszłym roku, zawartością cukru resztkowego. A w tym roku będziemy mieli też pozycje dużo słodsze, z racji na słoneczny 2021 rok. 
Podczas pikniku, tu ciekawostka, nie częstowano winami jedynie z Winnicy 511, lecz także z zaprzyjaźnionych winnic okolicznych, w tym z Winnicy Rajskiej. Uprawa winorośli, produkcja wina na Jurze nie jest mocno rozpowszechniona, ale mniejszych i większych winnic sukcesywnie przybywa. Niewielką winnicę widzieliśmy niedawno przy Stajni Biały Borek w gminie Olsztyn. Jedna z większych winnic, założona w 2008 roku, to Winnica Bugara w Częstochowie, najbardziej dumna ze swoich Rieslingów. 
Coraz częściej, odwiedzając np. Hotel Poziom 511, czy inne kulinarne miejsca na Jurze, gdy spytamy jakie wino zostanie nam polecone, odpowiedź kelnera może być taka: -A może skosztują państwo wina z naszej winnicy?


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Futra wyszły z modyTreść komentarza: Futra przechodzą do historii 👍 od roku 2026r. New York Fashion Week dołącza do rewolucji m.in w Londynie, Mediolanie na wybiegach obowiązywać będzie zakaz prezentowania prawdziwych futer 👏👏👏 wydawca Vogue, Vanity Fair również nie będą pokazywać prawdziwych futer. Futrom powiedziały nie takie firmy jak: Gucci, CHANEL, Prada, Versace, Michael Kors. Futra są dla zwierząt nie dla ludzi!Data dodania komentarza: 26.12.2025, 15:50Źródło komentarza: Historyczny moment: Sejm przegłosował zakaz hodowli na futro!Autor komentarza: Nie dla futer!Treść komentarza: Bzdury pan piszesz i nie masz pan wiedzy o tym okrutnej działalności.Data dodania komentarza: 26.12.2025, 15:30Źródło komentarza: Historyczny moment: Sejm przegłosował zakaz hodowli na futro!Autor komentarza: Polak RodzimyTreść komentarza: Urolog z Rzeszowa "okaleczał ludzi"? "To będzie jedna z większych afer medycznych" : https://www.tokfm.pl/polska/podkarpackie/tokfm-7-189660-31639722-onet-urolog-z-rzeszowa-okaleczal-ludzi-to-bedzie-jedna .i jeszcze to: https://www.rynekzdrowia.pl/Aparatura-i-wyposazenie/To-bedzie-jedna-z-wiekszych-afer-medycznych-w-Polsce-Mocne-slowa-w-sadzie-ws-operacji-robotycznych,267674,5.html I na koniec inny cukiereczek - Afera wokół operacji robotem w MSWiA- : https://wiadomosci.onet.pl/kraj/afera-wokol-operacji-robotem-w-mswia-prof-durlik-odpowiada-nikt-niczego-nie-ukradl/zb3e93h. DOBREGO SAMOPOCZUCIA REDAKCJI ŻYCZE.Data dodania komentarza: 26.12.2025, 02:16Źródło komentarza: Liczba operacji z udziałem robotów chirurgicznych w Polsce dynamicznie rośnie. Potrzeby są znacznie większeAutor komentarza: FranekTreść komentarza: Dla niektórych pacjentów ze szpitala będzie to ostatnia Wigilia bo muzyka nie zastąpi ruiny polskiego lecznictwa.Data dodania komentarza: 24.12.2025, 07:00Źródło komentarza: Prawdziwy koncert i NAPRAWDĘ w WIGILIĘ! DLA PACJENTÓW SZPITALAAutor komentarza: Polak RodzimyTreść komentarza: OBŁOWILI SIĘ NA ZARAZIE, TO TERA CZAS CHWYCIĆ ZA ŁOPATY, ALBO ZABRAĆ SIĘ DO ROBOTY W BIEDRONCE.Data dodania komentarza: 22.12.2025, 13:26Źródło komentarza: PIELĘGNIARKI I POŁOŻNE SMUTNO NA ŚWIĘTA: ZOSTAŁYŚMY ZWOLNIONE, POZBAWIONE SZACUNKUAutor komentarza: Polak RodzimyTreść komentarza: SKANDAL I ANTYPOLSKIE DZIAŁANIE. SKANDALData dodania komentarza: 22.12.2025, 13:23Źródło komentarza: Historyczny moment: Sejm przegłosował zakaz hodowli na futro!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama