Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
środa, 28 maja 2025 04:09
Przeczytaj!
Reklama
Reklama
Reklama

ROLADA ODCHODZI DO LAMUSA

Reklama
(Złoty Potok) Choć rolada i modra kapusta w dalszym ciągu pozostają wizytówką kuchni śląskiej, dziś gospodynie ze Śląska chcąc uraczyć prawdziwych smakoszy potrawami z ich regionu proponują im karminadle z królika z kartoflami i oberibą na gęsto, żur żeniaty, szpajzę albo maszket z rabarbaru. Wszystkich tych smakołyków można było skosztować podczas Festiwalu Śląskich Smaków, jaki odbył się 19 czerwca w Złotym Potoku.
Reklama
Podziel się
Oceń

(Złoty Potok) Choć rolada i modra kapusta w dalszym ciągu pozostają wizytówką kuchni śląskiej, dziś gospodynie ze Śląska chcąc uraczyć prawdziwych smakoszy potrawami z ich regionu proponują im karminadle z królika z kartoflami i oberibą na gęsto, żur żeniaty, szpajzę albo maszket z rabarbaru. Wszystkich tych smakołyków można było skosztować podczas Festiwalu Śląskich Smaków, jaki odbył się 19 czerwca w Złotym Potoku.

Reklama

 

O organizację tej imprezy w gminie Janów nie było łatwo. Wójt Adam Markowski musiał się sporo natrudzić, by przekonać organizatorów festiwalu – Śląską Organizację Turystyczną, że warto przyjechać z nim do Złotego Potoku. Zwyciężyły argumenty nie do podważenia – własna potrawa regionalna – czyli złotopotocki pstrąg przyrządzany na tysiące sposobów oraz niezawodna publiczność. Jakby tego było mało, wójt Markowski do programu festiwalu „dorzucił” swój autorski pomysł (od dawna chodził mu po głowie) – konkurs na najlepszą nalewkę.

 

Śląskie Smaki to „objazdowa impreza”, w której rywalizują kucharze ze znanych restauracji, ale też zupełni amatorzy. W tym roku festiwal zorganizowano po raz piąty.

 

Jego najsmaczniejszym punktem programu był konkurs kulinarny, w którym o tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2010, statuetkę Złotego Durszlaka i atrakcyjne nagrody rzeczowe walczyło 10 amatorskich i 8 profesjonalnych drużyn. Laureatami tegorocznych zmagań w kategorii profesjonalistów zostali kucharze z hotelu Qubus z Katowic, którzy przygotowali cały zestaw potraw: pierś z gęsi wędzoną sposobem tradycyjnym z szałotem śląskim, maszket z rabarbaru, duet kremowy z dyni i pokrzyw oraz udko z kaczki z bogatymi kluskami tartymi i kwaśnymi jabłkami. Jurorom (wśród nich znalazły się m.in. Hanna Szymanderska - autorka wielu znakomitych książek kucharskich, Joanna Bartel – dobrze znana na Śląsku aktorka oraz Lidia Szary z KGW w Ornontowicach - trzykrotna zdobywczyni Złotego Durszlaka, która postanowiła w tym roku dać szansę na zwycięstwo innym) smakowały także placki ziemniaczane z gulaszem z sarny, rosół z pierogami z czarnej kaczki oraz przepiórki w sosie własnym z różyczkami pure i szparagi w sosie śmietankowym teamu rodzinnego z Czarkowa, które ich zdaniem zasłużyły na pierwsze miejsce w kategorii kucharzy amatorów.

 

Choć nie zdobyły nagrody, wspomniane wcześniej karminadle z królika z oberibą na gęsto - czyli kotlety z króliczego mięsa z surówką z kalarepy – także smakowały znakomicie.

 

Karolowi Okrasie – kucharzowi, znanemu z programów telewizyjnych w Złotym Potoku najbardziej z kolei smakowały gryczaki – kotlety mielone z dużą ilością kaszy. Podczas specjalnego pokazu dla publiczności zaprezentował jednak kolejne sposoby na podanie – jakże by inaczej - pstrąga.

 

 - Będę przygotowywał pstrąga na dwa sposoby. Jeden pstrąg będzie zapiekany z pastą z suszonych pomidorów i podany z sałatką z cukini. Sałatka będzie doprawiona dużą ilością bazylii. Natomiast drugą rybę upieczemy w plastrach wędzonego boczku i tego podamy z ciepłą sałatką z bakłażana smażonego, doprawionego dużą ilością pomidorów, czosnku i bazylii. Zawijanie w plastry boczku to nie tylko sposób na pstrąga, ale na każdą rybę. I wtedy smakują one rewelacyjnie. Jest to staropolski, kresowy sposób na przygotowywanie ryby. Jak się okazuje mięso z rybą to bardzo udane połączenie – zdradzał nam przed występem jego szczegóły. - Są to potrawy bardzo proste i każdy może je sam zrobić w domu. Taka zresztą była formuła tego pokazu, bym tu za bardzo nie kombinował, tylko zrobił coś, co większość ludzi może powtórzyć we własnej kuchni. Są one tak proste, że będę się chyba musiał dużo nagadać, by zająć widzów, przygotowując je. Robi się je bardzo szybko, a są bardzo „wdzięczne”, bo smaczne – mówił Karol Okrasa.

 

 Tegoroczną festiwalową nowością był otwarty konkurs na najlepszą nalewkę. – U nas w gminie produkuje je na własny użytek wiele osób. Nadszedł czas, by się nimi pochwalić – mówił wójt Adam Markowski. Spośród kilkunastu zgłoszonych do oceny trunków w gronie trzech najlepszych znalazła się „Tarninówka” - dzieło mieszkanki Janowa Danuty Kuczyńskiej – Pytel. Prócz jej nalewki nagrodzono także „Pszczyński krupnik”, zgłoszony do konkursu przez restaurację „Stara Piekarnia” z Pszczyny oraz „Rabarbarówkę” gospodyń z Wisły Wielkiej  Krystyny i Elżbiety Nowrotek.

 

Zmaganiom kucharzy towarzyszyły liczne występy artystyczne. Z pełnymi brzuchami i we wspaniałych nastrojach na złotopotockich błoniach bawiono się do późnych godzin nocnych.

Robert Bączyński

Reklama

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Piękny zabytekTreść komentarza: Może dla Ciebie to ruina ale dla ludzi wrażliwych na piękno zabytekData dodania komentarza: 27.05.2025, 14:43Źródło komentarza: PROBOSZCZ CHCE ROZEBRAĆ DREWNIANY KOŚCIÓŁ. TO NIELICZNY TAKI ZABYTEK W OKOLICYAutor komentarza: Mój kandydat Rafał Trzaskowski 🇵🇱Treść komentarza: Nie zagłosuje na gościa, który przez 1,5 godziny debaty nie może powstrzymać się od snusa. Jaki to przykład dla młodych osób 😡 w domu szkole mówimy żeby młodzież się nie truła a tu proszę pan kandydat na Prezydenta Polski ! Musi zażyć bo co no właśnie ? SzokData dodania komentarza: 27.05.2025, 11:24Źródło komentarza: Apeluję do Polek i Polaków!Autor komentarza: Głosuje na RafałaTreść komentarza: Raport NIK potwierdza że za rządów PiS 366551 obywateli krajów muzułmańskich i afrykańskich dostało wizy. A nie jak twierdzi Nawrocki 300 wiz. Coś mu się liczba pomyliła może snusa nie zażył 😂😂😂Data dodania komentarza: 27.05.2025, 11:13Źródło komentarza: Apeluję do Polek i Polaków!Autor komentarza: PorażonyTreść komentarza: Rodacy Polacy !!! Polityka to nie wygłupy. Lepiej żeby nasz Prezydent dał komuś w ryj, niż dał komuś dupy.Data dodania komentarza: 27.05.2025, 00:59Źródło komentarza: Znane kobiety za Trzaskiem! Zobacz gdzie możesz z nimi porozmawiać!Autor komentarza: Zdzichu z PKSTreść komentarza: W grudniu miał pan sprawdzić, co z konserwatorem zabytków i co? Maj się kończy 🥳Data dodania komentarza: 26.05.2025, 17:16Źródło komentarza: PROBOSZCZ CHCE ROZEBRAĆ DREWNIANY KOŚCIÓŁ. TO NIELICZNY TAKI ZABYTEK W OKOLICYAutor komentarza: ParafiankaTreść komentarza: Gmina Go poprze i wykreśli z rejestru zabytków bo sama otrzymałam od Proboszcza gazetę popierającą obecnego włodarza przed wyborami.Data dodania komentarza: 26.05.2025, 15:44Źródło komentarza: PROBOSZCZ CHCE ROZEBRAĆ DREWNIANY KOŚCIÓŁ. TO NIELICZNY TAKI ZABYTEK W OKOLICY
Reklama
Reklama
Reklama