Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
piątek, 26 grudnia 2025 05:00
Przeczytaj!
Reklama
Reklama
Reklama

ROLADA ODCHODZI DO LAMUSA

(Złoty Potok) Choć rolada i modra kapusta w dalszym ciągu pozostają wizytówką kuchni śląskiej, dziś gospodynie ze Śląska chcąc uraczyć prawdziwych smakoszy potrawami z ich regionu proponują im karminadle z królika z kartoflami i oberibą na gęsto, żur żeniaty, szpajzę albo maszket z rabarbaru. Wszystkich tych smakołyków można było skosztować podczas Festiwalu Śląskich Smaków, jaki odbył się 19 czerwca w Złotym Potoku.
Podziel się
Oceń

(Złoty Potok) Choć rolada i modra kapusta w dalszym ciągu pozostają wizytówką kuchni śląskiej, dziś gospodynie ze Śląska chcąc uraczyć prawdziwych smakoszy potrawami z ich regionu proponują im karminadle z królika z kartoflami i oberibą na gęsto, żur żeniaty, szpajzę albo maszket z rabarbaru. Wszystkich tych smakołyków można było skosztować podczas Festiwalu Śląskich Smaków, jaki odbył się 19 czerwca w Złotym Potoku.

 

O organizację tej imprezy w gminie Janów nie było łatwo. Wójt Adam Markowski musiał się sporo natrudzić, by przekonać organizatorów festiwalu – Śląską Organizację Turystyczną, że warto przyjechać z nim do Złotego Potoku. Zwyciężyły argumenty nie do podważenia – własna potrawa regionalna – czyli złotopotocki pstrąg przyrządzany na tysiące sposobów oraz niezawodna publiczność. Jakby tego było mało, wójt Markowski do programu festiwalu „dorzucił” swój autorski pomysł (od dawna chodził mu po głowie) – konkurs na najlepszą nalewkę.

 

Śląskie Smaki to „objazdowa impreza”, w której rywalizują kucharze ze znanych restauracji, ale też zupełni amatorzy. W tym roku festiwal zorganizowano po raz piąty.

 

Jego najsmaczniejszym punktem programu był konkurs kulinarny, w którym o tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2010, statuetkę Złotego Durszlaka i atrakcyjne nagrody rzeczowe walczyło 10 amatorskich i 8 profesjonalnych drużyn. Laureatami tegorocznych zmagań w kategorii profesjonalistów zostali kucharze z hotelu Qubus z Katowic, którzy przygotowali cały zestaw potraw: pierś z gęsi wędzoną sposobem tradycyjnym z szałotem śląskim, maszket z rabarbaru, duet kremowy z dyni i pokrzyw oraz udko z kaczki z bogatymi kluskami tartymi i kwaśnymi jabłkami. Jurorom (wśród nich znalazły się m.in. Hanna Szymanderska - autorka wielu znakomitych książek kucharskich, Joanna Bartel – dobrze znana na Śląsku aktorka oraz Lidia Szary z KGW w Ornontowicach - trzykrotna zdobywczyni Złotego Durszlaka, która postanowiła w tym roku dać szansę na zwycięstwo innym) smakowały także placki ziemniaczane z gulaszem z sarny, rosół z pierogami z czarnej kaczki oraz przepiórki w sosie własnym z różyczkami pure i szparagi w sosie śmietankowym teamu rodzinnego z Czarkowa, które ich zdaniem zasłużyły na pierwsze miejsce w kategorii kucharzy amatorów.

 

Choć nie zdobyły nagrody, wspomniane wcześniej karminadle z królika z oberibą na gęsto - czyli kotlety z króliczego mięsa z surówką z kalarepy – także smakowały znakomicie.

 

Karolowi Okrasie – kucharzowi, znanemu z programów telewizyjnych w Złotym Potoku najbardziej z kolei smakowały gryczaki – kotlety mielone z dużą ilością kaszy. Podczas specjalnego pokazu dla publiczności zaprezentował jednak kolejne sposoby na podanie – jakże by inaczej - pstrąga.

 

 - Będę przygotowywał pstrąga na dwa sposoby. Jeden pstrąg będzie zapiekany z pastą z suszonych pomidorów i podany z sałatką z cukini. Sałatka będzie doprawiona dużą ilością bazylii. Natomiast drugą rybę upieczemy w plastrach wędzonego boczku i tego podamy z ciepłą sałatką z bakłażana smażonego, doprawionego dużą ilością pomidorów, czosnku i bazylii. Zawijanie w plastry boczku to nie tylko sposób na pstrąga, ale na każdą rybę. I wtedy smakują one rewelacyjnie. Jest to staropolski, kresowy sposób na przygotowywanie ryby. Jak się okazuje mięso z rybą to bardzo udane połączenie – zdradzał nam przed występem jego szczegóły. - Są to potrawy bardzo proste i każdy może je sam zrobić w domu. Taka zresztą była formuła tego pokazu, bym tu za bardzo nie kombinował, tylko zrobił coś, co większość ludzi może powtórzyć we własnej kuchni. Są one tak proste, że będę się chyba musiał dużo nagadać, by zająć widzów, przygotowując je. Robi się je bardzo szybko, a są bardzo „wdzięczne”, bo smaczne – mówił Karol Okrasa.

 

 Tegoroczną festiwalową nowością był otwarty konkurs na najlepszą nalewkę. – U nas w gminie produkuje je na własny użytek wiele osób. Nadszedł czas, by się nimi pochwalić – mówił wójt Adam Markowski. Spośród kilkunastu zgłoszonych do oceny trunków w gronie trzech najlepszych znalazła się „Tarninówka” - dzieło mieszkanki Janowa Danuty Kuczyńskiej – Pytel. Prócz jej nalewki nagrodzono także „Pszczyński krupnik”, zgłoszony do konkursu przez restaurację „Stara Piekarnia” z Pszczyny oraz „Rabarbarówkę” gospodyń z Wisły Wielkiej  Krystyny i Elżbiety Nowrotek.

 

Zmaganiom kucharzy towarzyszyły liczne występy artystyczne. Z pełnymi brzuchami i we wspaniałych nastrojach na złotopotockich błoniach bawiono się do późnych godzin nocnych.

Robert Bączyński


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Polak RodzimyTreść komentarza: OBŁOWILI SIĘ NA ZARAZIE, TO TERA CZAS CHWYCIĆ ZA ŁOPATY, ALBO ZABRAĆ SIĘ DO ROBOTY W BIEDRONCE.Data dodania komentarza: 22.12.2025, 13:26Źródło komentarza: PIELĘGNIARKI I POŁOŻNE SMUTNO NA ŚWIĘTA: ZOSTAŁYŚMY ZWOLNIONE, POZBAWIONE SZACUNKUAutor komentarza: Polak RodzimyTreść komentarza: SKANDAL I ANTYPOLSKIE DZIAŁANIE. SKANDALData dodania komentarza: 22.12.2025, 13:23Źródło komentarza: Historyczny moment: Sejm przegłosował zakaz hodowli na futro! J Autor komentarza: RedakcjaTreść komentarza: Absolutnie nie mamy mentalności bydła wiezionego na rzeź, raczej mamy poczucie kierowania lokomotywą. Kopalnia o której mowa, jeżeli powstanie, nie będzie miała żadnych hałd, nie degraduje wody. Więcej powiemy, zamknięta w 2021 roku kopalnia cynku i ołowiu w rejonie Olkusza zaopatrzywała w bardzo dobrej jakości wodę pitną cały region. Zostawiamy komentarze głupie, świadczące o niewiedzy lub złej woli, ale usuwamy komentarze obraźliwe. Być może ma pan więc screena własnego chamstwa. Pozdrawiamy w okacji Bożego Narodzenia!Data dodania komentarza: 20.12.2025, 15:42Źródło komentarza: Zawiercie szuka pieniędzy na budowę hali. Myszków nie wie jak sfinansować basen na Dotyku Jury. Kopalnia to dla każdego z miast przynajmniej 30 mln rocznieAutor komentarza: Polak RodzimyTreść komentarza: WIDZĘ, ŻE CAŁEJ REDAKCYJI WYDAJE SIĘ , ŻE ONI NIE JADĄ W TYM SAMYM CO MY BYDLĘCYM WAGONIE. ŻE ONI BĘDĄ MIELI ZAWSZE CZYSTĄ WODĘ W KRANIE, ŻE HAŁDY KOPALNIANE ICH NIE TRUJĄ, ŻE .... itd, itd. WIDZĘ, ŻE CAŁA REDAKCJA Z ICH WŁAŚCICIELEM NA CZELE JUŻ DAWNO UWIERZYŁA WE WŁASNĄ PROPAGANDĘ. SMUTNE TO.... ALE CIESZY. PRZYNAJMNIEJ MNIE CIESZY JAK BYK!!!! PS. Tę CENZURĘ odnotowałem, zrobiłem print screeny- tak dla potomnych co kiedyś będą to opisywać.Data dodania komentarza: 20.12.2025, 09:07Źródło komentarza: Zawiercie szuka pieniędzy na budowę hali. Myszków nie wie jak sfinansować basen na Dotyku Jury. Kopalnia to dla każdego z miast przynajmniej 30 mln rocznieAutor komentarza: StaryTreść komentarza: Baje, baje bajeczki . Panowie Redaktorzy! Proponuje wleźć na dane giełdy towarowej (sztuczna AI pomoże) Tam jak byk zobaczycie, że cały rynek Europejski potrzebuje kilka małych pociągów wolframu oraz chromu. I że największym producentem tychże od 30 lat są Chiny, w których koszty wydobycia i wyprodukowania są kilkanaście razy niższe niż w Europie (za sprawą cen energii i kar za CO2). Jeśli wiec taki Chińczyk przywiezie jeden taki pociąg wiece niż zwykle, to ceny rynkowe spadną co najmniej o połowę, albo i jeszcze dalej. O konkurowaniu więc takim krajem jak Chiny - tak to są zwyczajne bajki. I pozamiatają oni jakakolwiek konkurencję zanim ta wykopie pierwszą dziurę w ziemi. W dodatku Polska tych metali już od kilkunastu praktycznie nie potrzebuje,.Bo w naszym kraju zlikwidowano jak się wydaje nieodwracalnie hutnictwo. Dlatego Redaktory nauczcie się obsługiwać jakąkolwiek AI , a ta wam na te pomysły otworzy szerzej oczęta. Powtarzam raz jeszcze nie mamy górników, hutników, energii, oświata zawodowa to fikcja, A w takiej np Zawodówce żaden z uczących tam inżynierów na własne oczy(zawodowe) nie widział jakiejkolwiek produkcji (bo z tego co wiem ani jeden nie pracował w jakiejkolwiek fabryce ). CZYLI FIKCJA REDAKTORZY- F I K C J A. PS. W tym całym wale chodzi o co innego, ale o tym już wam sygnalizowałem. Tylko widzę że ludziom co fabryki , i produkcji na oczy nie widzieli, nie da się tego najwyraźniej wytłumaczyć. Dobrego samopoczucia Redakcji życze, - tylko co wy napiszecie jak wyjdzie na moje.??? Wiecej tu nie bedę się produkował, bo nie widzę najmniejszego sensu.Data dodania komentarza: 16.12.2025, 20:28Źródło komentarza: Zawiercie szuka pieniędzy na budowę hali. Myszków nie wie jak sfinansować basen na Dotyku Jury. Kopalnia to dla każdego z miast przynajmniej 30 mln rocznieAutor komentarza: #NienawisZabijaTreść komentarza: 103 lata temu sympatyk skrajnej PRAWICY zastrzelił pierwszego Prezydenta II RP, Gabriela NarutowiczaData dodania komentarza: 16.12.2025, 16:46Źródło komentarza: Brunatny atak na Ślōnsko Ambasada w Katowicach
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama