Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
piątek, 21 listopada 2025 20:18
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

Dom pachnący wypiekami

Wybór gotowych ciast w cukierniach jest ogromny i choć ich zakup to wygodne rozwiązanie, nic nie zastąpi domowego wypieku, którego zapach unosi się w całym domu. Wspólne pieczenie czy gotowanie sprzyja zacieśnianiu relacji międzyludzkich, a klimat, który temu towarzyszy, często pozostaje w naszej pamięci na długie lata. Warto, zwłaszcza w karnawale poświęcić czas, aby zadbać o niezapomnianą atmosferę i zapachy, które będą kojarzyć się z tym wyjątkowym okresem.
Podziel się
Oceń

1. Klasyka to podstawa
Jeśli boimy się nowości lub po prostu cenimy sobie prostotę i lubimy sprawdzone smaki, warto postawić na klasykę. Wiele osób powie, że nie ma Świąt bez sernika z rodzynkami. Ten w wersji wiedeńskiej jest niesamowicie lekki, puszysty i pyszny. Jego sekret tkwi w skórce pomarańczowej i dobrym twarogu.
Puszysty sernik wiedeński z rodzynkami
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego Mlekpol 18%
10 jajek
25 dag masła extra Łaciate
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki krupczatki
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
rodzynki, skórka pomarańczowa przesmażona, tłuszcz do wysmarowania blachy, cukier puder do posypania 
Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 180°C. Masło, cukier puder i cukier waniliowy ucieramy. W trakcie dodajemy po kolei żółtka. Gdy masa będzie jednolita, dokładamy stopniowo twaróg sernikowy cały czas mieszając. Następnie przesiewamy przez sitko mąkę i budyń, dodajemy je do masy. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z masą. Dorzucamy rodzynki i całość wylewamy na okrągłą formę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 80 minut. Gotowy sernik można poznać po zarumienieniu i lekko odstających bokach od formy. Posypujemy go cukrem pudrem przed podaniem.

2. Wszyscy kochają czekoladę
Te specyficzne Święta w okrojonym gronie z pewnością osłodzi nam ciasto czekoladowe. Istnieją miliony powodów, dla których warto jeść czekoladę, a to, że poprawia ona nastrój jest udowodnione naukowo. Po wigilijnej wieczerzy nic lepiej nie podkreśli przyjemnej atmosfery niż domowy wypiek oblany czekoladową polewą.

Ciasto deserowe z czekoladą 
Składniki:
115 g masła extra Łaciate 
90 g gorzkiej czekolady
2 jajka
2 szklanki cukru
1 szklanka wody (ciepłej)
280 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
60 ml mleka Łaciate 3,2%
1 łyżeczka octu, odrobina soli 
Przygotowanie: W miseczce roztapiamy masło z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 175°C. Do cukru dodajemy jajka i ucieramy do uzyskania jasnego koloru. Dodajemy masę czekoladową i energicznie mieszamy, następnie wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie łączymy. Dolewamy 1 szklankę ciepłej, przegotowanej wody i dobrze mieszamy. Następnie ocet z mlekiem dodajemy do czekoladowego ciasta. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku przez około 30 min. 
Źródło: www.najlepszewkuchni.pl

3. Zaskocz swoich gości
Choć zazwyczaj obchodzimy Święta Bożego Narodzenia bardzo tradycyjnie, serwując 12 potraw, w tym karpia, pierogi czy barszcz czerwony, to deser jest elementem, którym możemy zaskoczyć swoich gości. Zaletą tiramisu jest nie tylko to, że przygotowuje się je bez pieczenia, ale także to, że pięknie pachnie i smakuje kawą. Przysmak Włochów na upalne dni sprawdzi się również w Polsce grudniową porą.
Tiramisu z mascarpone
Składniki:
300 g podłużnych biszkoptów
4 jajka
500 g sera mascarpone Mlekpol
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
4 łyżki likieru amaretto 
80 g cukru
 listki mięty do dekoracji (opcjonalnie) 
​Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem białym i cukrem waniliowym. W trakcie ubijania, stopniowo dodajemy ser mascarpone. Miksujemy do momentu, aż masa będzie puszysta. Białka ubijamy na pianę i dodajemy delikatnie do masy. Zaparzamy kawę. Po ostudzeniu dodajemy do niej likier amaretto (wedle uznania). Następnie po kolei zamaczamy w kawie biszkopty, tak, by nie były suche i układamy na blaszce - dwa rzędy obok siebie. Smarujemy je serem mascarpone, a następnie posypujemy kakao (za pomocą sitka). Kładziemy kolejną warstwę biszkoptów, zamoczonych w kawie. Ponownie smarujemy mascarpone. Owijamy blachę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc. (opr. red)


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: elfTreść komentarza: W Zawierciu PO powoluje dyrektora szkoly bez kwalifikacji, ktory nie ma pojecia o zarzadzaniu placowka, ale redaktor uwaza, ze tam jest idealnie, bo rzadzi platforma. superData dodania komentarza: 18.11.2025, 18:47Źródło komentarza: CZY KARINA PEROŃ JEST WICEDYREKTOREM? BIP SZKOŁY I GAZETKA SZKOLNA PODAJE, ŻE TAK. ALE DYREKTORKA LO ZAPRZECZA!Autor komentarza: SiwyTreść komentarza: Coście zrobili z naszą podlesicą!!!Data dodania komentarza: 18.11.2025, 11:38Źródło komentarza: HOTEL BERKOWA POWSTANIE OBOK HOTELU OSTANIEC. BĘDZIE TO OSTATNI ETAP BUDOWY „RESORTU JURAJSKIEGO”Autor komentarza: SebaTreść komentarza: Pewnie lepiej nic nie robi. I dalej być zapyziałą dziurą bez żadnych perspektywData dodania komentarza: 17.11.2025, 19:11Źródło komentarza: JEST KONCESJA NA CYNK I OŁÓW. TERAZ CZEKAMY NA WOLFRAM J Autor komentarza: Jarosław Mazanek, dziennikarzTreść komentarza: Jeśli chodzi o przyznanie koncesji na złoże Myszków, to jestem prywatnie spokojny. Histeryczne sprzeciwy poseł Wiśniewskiej, milionerki upasionej w euro, nic nie przyniosą, a tylko ośmieszają ją i innych przeciwników, do których nie przemiawiają gospodarcze, społeczne i naukowe informacje. Wolą straszyć, wbrew wszelkiej wiedzy naukowej, że kopalnie mogą być bezpieczne i przyjazne. Ale trzeba pamiętać, że budowa kopalni, w polskich warunkach proces co najmniej 10 letni to jeszcze odległa przyszłość. Ale za dwa lata, może wcześniej usłyszymy, czy inwestorzy chcą ją budować czy będzie wystąpienie o koncesję wydobywczą po zakończeniu badań złoża. Wtedy jakieś dwa lata zajmie przygotowanie raportu o odziaływaniu przyszłej kopalni na środowisko naturalne. Przykład kopalni w Alpach (Mittersill) pokazuje, że kopalnia wolframu może być społecznie akceptowalna, i neutralna dla środowiska. O bogactwie mieszkańców okolicy nie wspominając.Data dodania komentarza: 17.11.2025, 14:04Źródło komentarza: JEST KONCESJA NA CYNK I OŁÓW. TERAZ CZEKAMY NA WOLFRAMAutor komentarza: Oddany KOalicjantTreść komentarza: GRATULUJE REDAKTOROWI MAZANKOWI !!!! TO JEST ZAJEBISTY SUKCES WASZEJ REDAKCJI. PS. Panie redaktorze czemu Pan nie starujesz do Rady Powiatowej, albo Sejmiku Śląskiego?! PO TAKIM SUKCESIE WYGRANA MUROWANA!!!!Data dodania komentarza: 17.11.2025, 13:17Źródło komentarza: JEST KONCESJA NA CYNK I OŁÓW. TERAZ CZEKAMY NA WOLFRAMAutor komentarza: ZdunTreść komentarza: BRAWO PANIE REDAKTORZE!!! Panie Redaktorze ze swej strony PROSZĘ O WSZYSTKIE NAZWISKA TYCH CO TO WSPIERALI I .Mam na myśli nazwiska obywateli Miasta Myszków. Bo przyjdzie czas, że ich mieszkańcy stosownie wynagrodzą za to wiekopomne dzieło stosownie wynagrodzą. (PS. Pana nazwisko mam na PIERWSZYM MIEJSCU, ale czekam na pozostałe osoby , Najlepiej w formie wywiadu z tymi osobami)Data dodania komentarza: 17.11.2025, 11:40Źródło komentarza: JEST KONCESJA NA CYNK I OŁÓW. TERAZ CZEKAMY NA WOLFRAM
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama