Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
czwartek, 17 lipca 2025 15:07
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

XXV Święto Pstrąga w Złotym Potoku. Dzięki pogodzie wszyscy mogli poczuć się jak ryba w wodzie

Złoty Potok - wieś, z prawie 900-letnią historią. To tu, na polecenie hrabiego Edwarda Raczyńskiego w 1881 roku założono najstarszą pstrągarnie w Europie, i to tu już po raz dwudziesty piąty przybywają ludzie z każdego zakątka Polski, aby spróbować lokalnej ryby w dniu jej święta.
XXV Święto Pstrąga w Złotym Potoku. Dzięki pogodzie wszyscy mogli poczuć się jak ryba w wodzie

Autor: Michalina Skwara

Podziel się
Oceń

W tym dniu królował pstrąg, więc niemalże od rozpoczęcia święta ryba towarzyszyła przybyłym na każdym kroku. Na błonie przy stawie Amerykan” ludzi przywiódł zapach unoszący się z pokazu kulinarnego Jakuba Kuronia. Na pierwsze danie Jakub Kuroń zaserwował publiczności sałatkę ziemniaczaną z wędzonym twarogiem i z wędzonym pstrągiem, a na drugie - włoskie risotto. W sumie ponad 200 porcji rozeszło się w okamgnieniu, a każdy pytany o smak potraw, nie mógł nie zgodzić się, że były wręcz przepyszne.

Jakub Kuroń po pokazie podzielił się z nami swoimi spostrzeżeniami: -Jak zawsze gdy wychodzi się na scenę chociażby robiło się to po raz dwusetny, trzysetny to zawsze jest stres, bo to jest jednak na żywo. Tak naprawdę tu zawsze wszystko może się wydarzyć. Szykuję się na różne scenariusze, ale nie jestem w stanie wszystkiego przewidzieć. Nawet pomimo tego, że na pokazy kulinarne jeżdżę często. W roku jest to kilkanaście imprez. Muszę jednak przyznać, że publiczność w Złotym Potoku okazała się wspaniała. Bardzo wierni ludzie. Słuchali przez długi czas - to jednak 1,5 godziny gotowania. Sam nie wiem, czy bym wytrzymał, chociaż jestem pasjonatem przyrządzania potraw -dodaje z uśmiechem

Mistrz kuchni wyjawił naszej redakcji jeszcze jedną tajemnicę: -Muszę powiedzieć, że niestety, ale zdradzę tutejszego pstrąga. Ryba ta zajmuje wysokie miejsce w moim rankingu, ale ostatnio tak naprawdę dla moich kubków smakowych nr 1 jest miętus.

Pstrąga można było również skosztować na dwóch stoiskach przygotowanych przez Hotel Kmicic. Podawano ją w panierce z migdałami, chlebem, surówką, ogórkiem oraz ciepłym napojem. -Wszystkie rybki pochodzą z naszych lokalnych stawów- zapewniały Panie wydające posiłki. Zebrani w ten sposób ładowali energię na dalszą zabawę. 

Najpierw publiczność rozgrzała muzyka disco polo zespołu Defis, a następnie dobrą zabawę z tłumem ludzi podtrzymywał występ Greso oraz TEAM SKOLIN. Zabawa trwała do późnych godzin nocnych.

W niedzielę dla lubiących wcześnie wstawać fanów wędkarstwa czekały spinningowe zawody wędkarskie na stawie ,,Irydion”. Właściwe rozpoczęcie drugiego dnia Święta Pstrąga odbyło się osiem godzin później. Pogoda w ten dzień nie dopisała, przez co znacznie zmniejszyła się liczba osób, które zagościły na błoniach. Mimo to nie zabrakło licznych atrakcji. Dla dzieci przygotowano animacje, a  w tym samym czasie fani BAVE SPACE mogli pokołysać się w takt muzyki. Pogoda nie przeszkodziła w dalszych występach grupy Liber & InoRos. Swoje największe hity muzyczne zaprezentowała także DARIA, a na zakończenie XXV Święta Pstrąga publiczność pożegnał zespół RYTM.

Przybyłych na święto czekały liczne zabawy, konkursy z nagrodami (również konkurs kulinarny zorganizowany przez Hotel Kmicic).

Dla najmłodszych przygotowano nieduży park rozrywki, malowanie twarzy, czy robienie tatuaży.

Więcej o autorze / autorach:

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: GrzegorzTreść komentarza: Tauron - arogancka firma to delikatne określenie. To złodziejska firma o której można sobie pooglądać filmu na YT i jakoś dalej są zamieszczone i nie ma pozwów o zniesławienie. Mnie co miesiąc kasują za fakturę papierową ale jej nie dostarczają a licznik jest zdalny więc nikt nie musi się fatygować do odczytu. Na monopolistę nie ma rady bo niestety dostawa prądu to nie zakupy w sklepie i Tauron ma w nosie klienta bo jak im "podskoczyć" ?Data dodania komentarza: 17.07.2025, 07:09Źródło komentarza: TAURON! NAPRAW SOBIE SYSTEM!Autor komentarza: 😤😤😤 nie dla takiego rolnictwaTreść komentarza: 😡😡😤Data dodania komentarza: 16.07.2025, 22:04Źródło komentarza: Polskie czereśnie z zakazanymi pestycydamiAutor komentarza: NikolaTreść komentarza: Super pomysł :)Data dodania komentarza: 15.07.2025, 11:25Źródło komentarza: Nocowali z książkamiAutor komentarza: Mama 4 latkaTreść komentarza: „Dobre bo Polskie” kpina. Za używanie zakazanych powinna być kara wysoka! Powinno być zakazane używanie na raz aż 8 pestycydów w jednym produkcie. Na śniadanie dżem z polskich truskawek z 12 pestycydami i jabłko z 9 pestycydami do obiadu sałatka z 8 pestycydami na deser czereśnie z 8 pestycydami a na kolację papryka z pięcioma pestycydami. Koszmar 😡 czy rolnicy mają świadomość jak trują? A my na to pozwalamy jako konsumenci! W Zielonym Ładzie jest ograniczenie używania pestycydów!Data dodania komentarza: 12.07.2025, 10:48Źródło komentarza: Najwięcej pestycydów – aż osiem – wykryto w CZEREŚNIACH z POLSKIAutor komentarza: SztyrlicTreść komentarza: Proponuje zainstalować im jeszcze wrotki, narty wodne i płetwy, bo jak by co to stawy jeszcze mamy - a tam same cuda i dziwy......Data dodania komentarza: 11.07.2025, 22:50Źródło komentarza: MYSZKÓW. STRAŻNICY MIEJSCY PATROLUJĄ MIASTO NA ROWERACH. ZDJĘCIEAutor komentarza: KamilaTreść komentarza: Kupiłam z Grecji były pyszne i wychodzi na to, że zdrowszeData dodania komentarza: 10.07.2025, 11:41Źródło komentarza: Najwięcej pestycydów – aż osiem – wykryto w CZEREŚNIACH z POLSKI
Reklama
Reklama
Reklama