Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
sobota, 13 września 2025 20:33
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

XXV Święto Pstrąga w Złotym Potoku. Dzięki pogodzie wszyscy mogli poczuć się jak ryba w wodzie

Złoty Potok - wieś, z prawie 900-letnią historią. To tu, na polecenie hrabiego Edwarda Raczyńskiego w 1881 roku założono najstarszą pstrągarnie w Europie, i to tu już po raz dwudziesty piąty przybywają ludzie z każdego zakątka Polski, aby spróbować lokalnej ryby w dniu jej święta.
XXV Święto Pstrąga w Złotym Potoku. Dzięki pogodzie wszyscy mogli poczuć się jak ryba w wodzie

Autor: Michalina Skwara

Podziel się
Oceń

W tym dniu królował pstrąg, więc niemalże od rozpoczęcia święta ryba towarzyszyła przybyłym na każdym kroku. Na błonie przy stawie Amerykan” ludzi przywiódł zapach unoszący się z pokazu kulinarnego Jakuba Kuronia. Na pierwsze danie Jakub Kuroń zaserwował publiczności sałatkę ziemniaczaną z wędzonym twarogiem i z wędzonym pstrągiem, a na drugie - włoskie risotto. W sumie ponad 200 porcji rozeszło się w okamgnieniu, a każdy pytany o smak potraw, nie mógł nie zgodzić się, że były wręcz przepyszne.

Jakub Kuroń po pokazie podzielił się z nami swoimi spostrzeżeniami: -Jak zawsze gdy wychodzi się na scenę chociażby robiło się to po raz dwusetny, trzysetny to zawsze jest stres, bo to jest jednak na żywo. Tak naprawdę tu zawsze wszystko może się wydarzyć. Szykuję się na różne scenariusze, ale nie jestem w stanie wszystkiego przewidzieć. Nawet pomimo tego, że na pokazy kulinarne jeżdżę często. W roku jest to kilkanaście imprez. Muszę jednak przyznać, że publiczność w Złotym Potoku okazała się wspaniała. Bardzo wierni ludzie. Słuchali przez długi czas - to jednak 1,5 godziny gotowania. Sam nie wiem, czy bym wytrzymał, chociaż jestem pasjonatem przyrządzania potraw -dodaje z uśmiechem

Mistrz kuchni wyjawił naszej redakcji jeszcze jedną tajemnicę: -Muszę powiedzieć, że niestety, ale zdradzę tutejszego pstrąga. Ryba ta zajmuje wysokie miejsce w moim rankingu, ale ostatnio tak naprawdę dla moich kubków smakowych nr 1 jest miętus.

Pstrąga można było również skosztować na dwóch stoiskach przygotowanych przez Hotel Kmicic. Podawano ją w panierce z migdałami, chlebem, surówką, ogórkiem oraz ciepłym napojem. -Wszystkie rybki pochodzą z naszych lokalnych stawów- zapewniały Panie wydające posiłki. Zebrani w ten sposób ładowali energię na dalszą zabawę. 

Najpierw publiczność rozgrzała muzyka disco polo zespołu Defis, a następnie dobrą zabawę z tłumem ludzi podtrzymywał występ Greso oraz TEAM SKOLIN. Zabawa trwała do późnych godzin nocnych.

W niedzielę dla lubiących wcześnie wstawać fanów wędkarstwa czekały spinningowe zawody wędkarskie na stawie ,,Irydion”. Właściwe rozpoczęcie drugiego dnia Święta Pstrąga odbyło się osiem godzin później. Pogoda w ten dzień nie dopisała, przez co znacznie zmniejszyła się liczba osób, które zagościły na błoniach. Mimo to nie zabrakło licznych atrakcji. Dla dzieci przygotowano animacje, a  w tym samym czasie fani BAVE SPACE mogli pokołysać się w takt muzyki. Pogoda nie przeszkodziła w dalszych występach grupy Liber & InoRos. Swoje największe hity muzyczne zaprezentowała także DARIA, a na zakończenie XXV Święta Pstrąga publiczność pożegnał zespół RYTM.

Przybyłych na święto czekały liczne zabawy, konkursy z nagrodami (również konkurs kulinarny zorganizowany przez Hotel Kmicic).

Dla najmłodszych przygotowano nieduży park rozrywki, malowanie twarzy, czy robienie tatuaży.

Więcej o autorze / autorach:

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: ChłopTreść komentarza: DNO .Data dodania komentarza: 11.09.2025, 17:18Źródło komentarza: Mniszków jak Myszków. Ruskie walą coraz bliżej!Autor komentarza: KonsumentTreść komentarza: Za stosowanie zakazanego GLIFOSATU w uprawie gryki a w szczególności za opryski w ciągu dnia powinna być kara 50 tys zł min. „Często mówi się, że najważniejszym zagrożeniem są pestycydy i chemizacja rolnictwa. „Na pewno rolnictwo jest główną przyczyną, gdyż stosuje całą gamę środków chemicznych, które w mniejszym lub większym stopniu, ale są zabójcze dla owadów” – wskazuje prof. Skubała.”Data dodania komentarza: 11.09.2025, 17:14Źródło komentarza: Ale jaja! Jarosław Kumor najlepszym rolnikiem! J Autor komentarza: RedakcjaTreść komentarza: Artykuł powstał na podstawie serwisu prasowego, dlatego nie przypisujemy sobie autorstwa. Firmuje go redakcja. Rozumiemy, że skoro my "czerwoni" to pan brunatny?Data dodania komentarza: 6.09.2025, 11:35Źródło komentarza: Polska wyżej niż średnia światowa w ociepleniu klimatuAutor komentarza: zgredzikTreść komentarza: Czerwony autor boi się pokazać publicznie swoje nazwisko - dlaczego ???/.......Data dodania komentarza: 4.09.2025, 15:53Źródło komentarza: Polska wyżej niż średnia światowa w ociepleniu klimatuAutor komentarza: JasienekTreść komentarza: Poza pleśnią nikt zdrowy na umyśle tam (w tej zgniliźnie)) się nie pokazuje. Współczuję sąsiadom tego śmierdzącego gówna.Data dodania komentarza: 26.08.2025, 09:13Źródło komentarza: MYSZKÓW. TĘŻNIA SOLANKOWA NA DOTYKU JURY ZNÓW NIE DZIAŁA I ŚMIERDZIAutor komentarza: ZezolTreść komentarza: BUCHA!CHA!CHA!!!!- :--- https://www.gazetamyszkowska.pl/artykul/11987,dusila-kopala-dziecko-policjantka-uslyszala-zarzuty - I CO? NIE WYLALI JEJ..........Data dodania komentarza: 22.08.2025, 15:01Źródło komentarza: Mundurowi uczą dzieci, jak być bezpiecznym
Reklama
Reklama
Reklama