Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
sobota, 23 sierpnia 2025 07:58
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

PRZYPOMINALI SOBIE CZASY, KIEDY GOTOWANO COŚ Z NICZEGO

(Jastrząb) Miłośnicy gotowania z gminy poraj nie ustają w poszukiwaniach kolejnych wyzwań kulinarnych. W środę 20 stycznia w Budynku Wielofunkcyjnym w Jastrzębiu spotkali się by wspominać przy kuchni czasy, kiedy pomimo pustych półek w sklepach, gospodynie z ,,niczego” potrafiły wyczarować pyszne dania.  
Podziel się
Oceń

(Jastrząb) Miłośnicy gotowania z gminy poraj nie ustają w poszukiwaniach kolejnych wyzwań kulinarnych. W środę 20 stycznia w Budynku Wielofunkcyjnym w Jastrzębiu spotkali się by wspominać przy kuchni czasy, kiedy pomimo pustych półek w sklepach, gospodynie z ,,niczego” potrafiły wyczarować pyszne dania.

 

 

Temat przewodni ostatnich warsztatów: ,,Kulinarne smaczki PRL-u”, wyszedł od kierownika Referatu Komunikacji Społecznej Urzędu Gminy w Poraju, Andrzeja Kozłowskiego, a zajęcia poprowadziła Jolanta Zalega. -Wiadomo, że w tamtych latach, czasach PRL-u, pomimo pustych półek w sklepach, gospodynie z ,,niczego” potrafiły wyczarować pyszne dania. Warsztaty te pozwoliły wrócić nam z sentymentem do tamtych czasów. Na stole zagościły śledzie po japońsku, buraczki zasmażane, nie zabrakło też dań mięsnych, choć pamiętać należy, że wówczas mięso było dostępne wyłącznie na kartki. Był zatem nieodzowny kotlet schabowy z pieczarkami, kotlet z kapustą kiszoną oraz rolada śląska. Na deser zaserwowano uczestnikom warsztatów przepyszne pączki oraz tort ,,Pisinger”, który degustowano popijając oranżadą dla dorosłych. Ta sentymentalna, kulinarna podróż w czasy PRL– u uświadomiła uczestnikom, że mimo trudności ze „zdobyciem” produktów polskie stoły, dzięki determinacji i kreatywności gospodyń, były suto oraz smacznie zastawione – mówi pomysłodawca ostatnich warsztatów Andrzej Kozłowski. Tym, którzy chcieliby zmierzyć się z przepisami rodem z PRL-u podajemy przepisy na niektóre wspomniane wyżej specjały.

 

Buraczki zasmażane: 1kg buraków. Zasmażka: 5 dag masła, 3 dag mąki, 1 cebula, pół szklanki rosołu, 1 ząbek czosnku, sól, cukier, sok z cytryny, może też być śmietana.

 

Buraki umyć, ugotować i zetrzeć na drobnej tarce. Zasmażyć mąkę z masłem i drobno posiekaną cebulą. Rozprowadzić masłem lub wodą. Dodać buraczki i posiekany czosnek. Posolić i dodać szczyptę cukru. Przed podaniem zakwasić sokiem z cytryny i lekko poddusić.

 

Kotlet Pożarski: 0.75 dag schabu, 30 dag kapusty kiszonej, 20 dag pieczarek, 2 łyżki masła, pieprz, sól, bułka tarta, 2 jajka

 

Kapustę gotujemy. Na maśle smażymy pokrojone pieczarki. Następnie dodajemy ugotowaną kapustę. Doprawiamy i rozkładamy na ubite schabowe, zawijamy i smażymy obtaczając w jajku i bułce tartej.

 

Pączki z PRL -u: 2 kg mąki, 220g drożdży, 20 żółtek, 300g masła, 1 l mleka, 2 cukry waniliowe, 40 ml spirytusu, szczypta soli, 1 marmolada wiśniowa lub wieloowocowa, 3 litry oleju, 40 dag cukru.

 

Robimy rozczyn: trochę cukru, mąki, drożdże i mleko. Żółtka ubijamy na puch. Podgrzewamy mąkę i łączymy z rozczynem, jajkami i solą. Wyrabiamy ciasto, a w trakcie dolewamy roztopione masło oraz spirytus. Po wyrobieniu smażymy pączki. Życzymy smacznego.

 

 

Warsztaty kulinarne, które w gminie Poraj zorganizowano już po raz dwudziesty ósmy odbywają się pod patronatem Gminnego Ośrodka Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju. (rb)


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Obiektywny obserwatorTreść komentarza: Ktoś musi to zgłosić do NIK, bo to jest defraudacja publicznych pieniędzy.Data dodania komentarza: 5.08.2025, 16:44Źródło komentarza: NIKT CI TYLE NIE DA, ILE PIS PRZED WYBORAMI OBIECA! PANIE STAROSTO, GDZIE JEST BASEN?Autor komentarza: Obiektywny obserwatorTreść komentarza: Jak ktoś tego nie zgłosi do NIK i ktoś za to nie pójdzie siedzieć, to taki proceder będzie trwał, a pieniądze będą defraudowane!!!! Złodziejeje !!!!!!Data dodania komentarza: 5.08.2025, 16:40Źródło komentarza: NIKT CI TYLE NIE DA, ILE PIS PRZED WYBORAMI OBIECA! PANIE STAROSTO, GDZIE JEST BASEN?Autor komentarza: DuszekTreść komentarza: Numer konta jest podany na facebooku na profilu klubu musashizarkiletniskoData dodania komentarza: 3.08.2025, 12:20Źródło komentarza: Jakub Kulak z Musashi Żarki-Letnisko z szansą na start w Grecji i Tajlandii. Ale to kosztujeAutor komentarza: EmerytTreść komentarza: Boże dałeś nam dzieciństwo, które zabrałeś. Boże dałeś nam młodość i również zabrałeś. Dałeś PiS tylko się przypominamy…Data dodania komentarza: 31.07.2025, 08:35Źródło komentarza: Jak Michał Woś szczuje i manipuluje. To były Wiceminister Sprawiedliwości u Ziobry B Autor komentarza: xppTreść komentarza: Pier...... złodzieje myszkowscy w tej policjiData dodania komentarza: 31.07.2025, 02:16Źródło komentarza: CO MA WSPÓLNEGO USIŁOWANIE ZABÓJSTWA NA SAMOS I „ARESZTOWANIE” ŁODZI W MYSZKOWIE?Autor komentarza: ZbyszekTreść komentarza: Dlaczego nie jestem zaskoczony ?!😂 Cały PiS !Data dodania komentarza: 30.07.2025, 12:19Źródło komentarza: Jak Michał Woś szczuje i manipuluje. To były Wiceminister Sprawiedliwości u Ziobry
Reklama
Reklama
Reklama