Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
środa, 7 maja 2025 06:01
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

Szymon Damijan gotował z Rączką

(Żarki/Katowice) Szymon Damijan z Zespołu Szkół w Żarkach swym żurem żeniatym i ciarbatą z podsmażonymi warzywami zachwycił jury podczas pierwszego etapu konkursu EFS GOTUJE z Rączką. 29 maja odbył się finał konkursu. Szymon po raz kolejny zachwycił jury swymi kulinarnymi zdolnościami, w tym znanego szefa kuchni Remigiusza Rączkę. Zajął pierwsze miejsce ex aexqo z Mateuszem Stecem. Zwycięzcy telewizyjny debiut z Remigiuszem Rączką w programie kulinarnym „Raczka gotuje” mieli 8 czerwca.      
Podziel się
Oceń

(Żarki/Katowice) Szymon Damijan z Zespołu Szkół w Żarkach swym żurem żeniatym i ciarbatą z podsmażonymi warzywami zachwycił jury podczas pierwszego etapu konkursu EFS GOTUJE z Rączką. 29 maja odbył się finał konkursu. Szymon po raz kolejny zachwycił jury swymi kulinarnymi zdolnościami, w tym znanego szefa kuchni Remigiusza Rączkę. Zajął pierwsze miejsce ex aexqo z Mateuszem Stecem. Zwycięzcy telewizyjny debiut z Remigiuszem Rączką w programie kulinarnym „Raczka gotuje” mieli 8 czerwca.

 

Telewizja Katowice oraz Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego wspólnie zorganizowały konkurs zatytułowany EFS GOTUJE z RĄCZKĄ. Zmagania podzielone były na trzy etapy. W pierwszym uczestnicy musieli zgłosić autorską potrawę z warzyw, które były podane w regulaminie konkursu. Do konkursu zgłosiło się 76 uczniów z 39 szkół województwa śląskiego. Powiat myszkowski reprezentowało dwóch uczniów z Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach: Szymon Damijan i Maksymilian Wyciślik z drugiej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Do półfinału zakwalifikował się Szymon Damijan, który zaproponował ciabatę z podsmażanymi warzywami (cukinia, pomidor, pestki dyni) oraz zapiekankę z serem i garni z rukoli. 28 maja dwunastu pófinalistów nagrywało wizytówki w TVP Katowice. Następnie pracowali w Restauracji Telewizyjnej Remigiusza Rączki w Wodzisławiu Śląskim. Tam mieli przygotować  żur żeniaty, czyli taki którego wszystkie składniki są „ożenione” w jednym garnku.

 

- Żur Szymona Damijana  zniknął w całości pochłonięty przez Jury – mówi Marzenna Lesiak nauczyciel z ZS. Im. T. Kosciuszki w Żarkach przedmiotów gastronomicznych, która przygotowała uczniów do konkursu. 29 maja sześciu finalistów  przygotowywało danie z warzyw i polędwicy wieprzowej, Szymon zaserwował steki z polędwiczki wieprzowej z grillowanymi warzywami oraz deser: gotowane jabłka w syropie z leguminą i sosem bazyliowym. Jury sos uznało za innowacyjny. - Warto dodać, iż uczestnicy konkursu  sporządzali dowolny deser. Wszyscy otrzymali po 2 jaja, mleko, śmietankę 36%, mąkę pszenną, oliwę, olej, cukier, gożdziki, cynamon i 2 jabłka – wyjaśnia M. Lesiak.

 

Jury oceniało potrawy, a w jego składzie zasiedli: Barbara Szafir - zastępca dyrektora Wydziału Europejskiego Funduszu Społecznego, Remigiusz Rączka - właściciel restauracji, gospodarz programu „Rączka gotuje”, autorytet kuchni śląskiej, Grzegorz Poloczek - członek Kabaretu Rak. Ze względu na różnorodne akcenty smakowe komisja konkursowa nie potrafiła podjąć decyzji co do I miejsca. Zwycięzcami ex aequo zostali: Szymon Damijan (ZS Żarki) i Mateusz Stec. Dodatkowo Szymon Damijan dostał wyróżnienie za innowacyjny deser. Zwycięzcy spotkali się z Remigiuszem Rączką w programie kulinarnym „Raczka gotuje”. Materiał ze zmagań kulinarnych młodzieży można było oglądać 8 czerwca na antenie TVP Katowice. (kk)


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: KazimierzTreść komentarza: Gmina powinna stać na straży ochrony przyrody w swojej okolicy 😡 to niech się biorą do roboty i chronią ! Nie jeżdżą tam ? Nie widzą co się dzieje ?!!!!😡Data dodania komentarza: 5.05.2025, 16:03Źródło komentarza: ZASYPAŁ JUŻ 90% ŁĘGÓW NAD WARTĄ! OD PÓŁTORA ROKU NIE WIDAĆ REAKCJI URZĘDÓW. A OD WIELU TYGODNI NA ŁĘGI WŁAŚCICIEL PRZYJMUJE ODPADY Z BUDOWY DK91Autor komentarza: JanuszTreść komentarza: Rafał to Rafał. Podobny jest też taki "zdolny" w Warszawie.Data dodania komentarza: 3.05.2025, 20:37Źródło komentarza: ZASYPAŁ JUŻ 90% ŁĘGÓW NAD WARTĄ! OD PÓŁTORA ROKU NIE WIDAĆ REAKCJI URZĘDÓW. A OD WIELU TYGODNI NA ŁĘGI WŁAŚCICIEL PRZYJMUJE ODPADY Z BUDOWY DK91Autor komentarza: MarianTreść komentarza: Jasno widać po co są potrzebne wszelkiej maści instytucje - to tylko wygodne etaty i niemoc w egzekwowaniu prawa.Data dodania komentarza: 3.05.2025, 20:32Źródło komentarza: ZASYPAŁ JUŻ 90% ŁĘGÓW NAD WARTĄ! OD PÓŁTORA ROKU NIE WIDAĆ REAKCJI URZĘDÓW. A OD WIELU TYGODNI NA ŁĘGI WŁAŚCICIEL PRZYJMUJE ODPADY Z BUDOWY DK91Autor komentarza: TadeuszTreść komentarza: Co tu współczuć złamał prawo to go osądzaData dodania komentarza: 1.05.2025, 10:15Źródło komentarza: ZARZUTY KORUPCYJNE DLA BYŁEGO STAROSTY. KAUCJA 200.000 ZŁ I WYSZEDŁAutor komentarza: MatiTreść komentarza: 👍Data dodania komentarza: 29.04.2025, 17:21Źródło komentarza: "Hurra Jura" to pierwsza na Jurze, oraz trzecia w Polsce Via FerrataAutor komentarza: ZenekTreść komentarza: Panie Wojciechu współczuję. I Trzymam Kciuki !!!Data dodania komentarza: 24.04.2025, 13:37Źródło komentarza: ZARZUTY KORUPCYJNE DLA BYŁEGO STAROSTY. KAUCJA 200.000 ZŁ I WYSZEDŁ
Reklama
Reklama
Reklama