(Żarki/Katowice) Szymon Damijan z Zespołu Szkół w Żarkach swym żurem żeniatym i ciarbatą z podsmażonymi warzywami zachwycił jury podczas pierwszego etapu konkursu EFS GOTUJE z Rączką. 29 maja odbył się finał konkursu. Szymon po raz kolejny zachwycił jury swymi kulinarnymi zdolnościami, w tym znanego szefa kuchni Remigiusza Rączkę. Zajął pierwsze miejsce ex aexqo z Mateuszem Stecem. Zwycięzcy telewizyjny debiut z Remigiuszem Rączką w programie kulinarnym „Raczka gotuje” mieli 8 czerwca.
Telewizja Katowice oraz Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego wspólnie zorganizowały konkurs zatytułowany EFS GOTUJE z RĄCZKĄ. Zmagania podzielone były na trzy etapy. W pierwszym uczestnicy musieli zgłosić autorską potrawę z warzyw, które były podane w regulaminie konkursu. Do konkursu zgłosiło się 76 uczniów z 39 szkół województwa śląskiego. Powiat myszkowski reprezentowało dwóch uczniów z Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach: Szymon Damijan i Maksymilian Wyciślik z drugiej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Do półfinału zakwalifikował się Szymon Damijan, który zaproponował ciabatę z podsmażanymi warzywami (cukinia, pomidor, pestki dyni) oraz zapiekankę z serem i garni z rukoli. 28 maja dwunastu pófinalistów nagrywało wizytówki w TVP Katowice. Następnie pracowali w Restauracji Telewizyjnej Remigiusza Rączki w Wodzisławiu Śląskim. Tam mieli przygotować żur żeniaty, czyli taki którego wszystkie składniki są „ożenione” w jednym garnku.
- Żur Szymona Damijana zniknął w całości pochłonięty przez Jury – mówi Marzenna Lesiak nauczyciel z ZS. Im. T. Kosciuszki w Żarkach przedmiotów gastronomicznych, która przygotowała uczniów do konkursu. 29 maja sześciu finalistów przygotowywało danie z warzyw i polędwicy wieprzowej, Szymon zaserwował steki z polędwiczki wieprzowej z grillowanymi warzywami oraz deser: gotowane jabłka w syropie z leguminą i sosem bazyliowym. Jury sos uznało za innowacyjny. - Warto dodać, iż uczestnicy konkursu sporządzali dowolny deser. Wszyscy otrzymali po 2 jaja, mleko, śmietankę 36%, mąkę pszenną, oliwę, olej, cukier, gożdziki, cynamon i 2 jabłka – wyjaśnia M. Lesiak.
Jury oceniało potrawy, a w jego składzie zasiedli: Barbara Szafir - zastępca dyrektora Wydziału Europejskiego Funduszu Społecznego, Remigiusz Rączka - właściciel restauracji, gospodarz programu „Rączka gotuje”, autorytet kuchni śląskiej, Grzegorz Poloczek - członek Kabaretu Rak. Ze względu na różnorodne akcenty smakowe komisja konkursowa nie potrafiła podjąć decyzji co do I miejsca. Zwycięzcami ex aequo zostali: Szymon Damijan (ZS Żarki) i Mateusz Stec. Dodatkowo Szymon Damijan dostał wyróżnienie za innowacyjny deser. Zwycięzcy spotkali się z Remigiuszem Rączką w programie kulinarnym „Raczka gotuje”. Materiał ze zmagań kulinarnych młodzieży można było oglądać 8 czerwca na antenie TVP Katowice. (kk)
Napisz komentarz
Komentarze