(Choroń) O kulinarną sławę w powiecie myszkowskim postanowił powalczyć Choroń. W sobotę 20 sierpnia po okolicach tamtejszej Alei Lipowej rozchodził się smakowity zapach ziemniaków, pieczonych pod wieloma postaciami.
„Chorońskie prażuchy” zorganizowano po raz pierwszy. Założeniem imprezy było „odkurzenie” unikalnych, związanych wybitnie z terenem Choronia potraw, których bazą jest ziemniak. Licznie zgromadzona publiczność uczestniczyła zatem w degustacji wielu specjalnie na te okazję przygotowanych specjałów, w których główna rolę grał oczywiście kartofelek. Do konsumpcji przygrywały Wiejska Orkiestra Dęta z Choronia, akordeonista Zdzisław Zasuń, Jurajska Kapela Biesiadna, która zaprezentowała materiał , mający znaleźć się na jej nowej płycie oraz Kapela Góralska „Hamernik”. O dobry humor zadbały z kolei gospodynie z KGW w Choroniu, które wystąpiły w programie „Humoreski chorońskie” oraz członkowie Klubu Emeryta którzy przedstawili „Skecze i gawędy”.
Organizatorem imprezy był Gminny Ośrodek Kultury w Poraju wspomagany przez miejscową Radę Sołecką, strażaków ochotników, gospodynie z KGW Choroń oraz członków miejscowego Koła Emerytów. Patronat nad imprezą objął wójt Łukasz Stachera. (rb)
Napisz komentarz
Komentarze