Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 18 września 2025 16:52
Przeczytaj!
Reklama
Reklama
Reklama

OD ZIARENKA DO BOCHENKA

(Żarki) W Zespole Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach obchodzono 16 października Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji w szkole można było poznać historię chleba, jego regionalne odmiany i dowiedzieć się o wypiekach w innych krajach. Uczniowie pod opieką nauczycielki Lidii Nowak przygotowali degustacje chlebowych smakołyków oraz zaprosili swoich kolegów do obejrzenia akademii poświęconej trudnej pracy rolników i piekarzy.
Podziel się
Oceń

(Żarki) W Zespole Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach obchodzono 16 października Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji w szkole można było poznać historię chleba, jego regionalne odmiany i dowiedzieć się o wypiekach w innych krajach. Uczniowie pod opieką nauczycielki Lidii Nowak przygotowali degustacje chlebowych smakołyków oraz zaprosili swoich kolegów do obejrzenia akademii poświęconej trudnej pracy rolników i piekarzy.

 

- 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. Na świecie święto obchodzone jest od dawna, ale w Polsce dopiero od trzech lat. W naszej szkole miałam zamiar z tej okazji zorganizowanie skromnej uroczystości, ale po namowach pani dyrektor Marioli Piątek – Piłat znacznie rozszerzyłam jej zakres. Pomysł organizacji takiego święta był ciekawy, ale nie spodziewałam się takiego zainteresowania ze strony uczniów. Młodzież z klas gastronomicznych i hotelarskich włączyła się bardzo chętnie do organizacji tego święta i w internecie wyszukiwali informacje dotyczące historii chleba, jego regionalnych odmian i chlebów z innych krajów – mówi nam Lidia Nowak, inicjatorka i organizatorka święta w szkole.

 

W czasie akademii uczniowie zaprezentowali inscenizację „Od ziarenka do bochenka”, w której opowiedzieli nie tylko o trudnej pracy rolników i piekarzy nad tym, aby chleb zawitał na nasze stoły, ale także o obyczajach z tym związanych (zwłaszcza o obrzędzie dożynkowym). Dla przeciwwagi dla podniosłego nastroju była humorystyczna parodia znanych piosenek, w których prym wiódł chleb, bułeczki, ciasteczka i piekarze. Następnie Izabela Szewczyk z Ostrowa, która jako jedyna z nielicznych w naszym regionie w swojej kuchni kultywuje tradycyjne sposoby wypieku chleba wiejskiego, opowiedziała uczniom o rodzinnych tradycjach.

 

Uzupełnieniem akademii była wystawa, na której można było poczytać o historii chleba, jego regionalnych odmianach oraz o tym, jak w innych krajach wyglądają i smakują bochenki chleba. Nie zapomniano jednak, że sucha teoria lepiej jest przyswajalna, gdy towarzyszy jest praktyka. Efekt pracy piekarzy można było nie tylko podziwiać, ale również skonsumować na specjalnie przygotowanej degustacji. Do wyboru był chleb z dwóch przemysłowych piekarni: „Musialik” i „Brel” oraz z agrogospodarstwa „Maciejówka” należącego do Izabeli Szewczyk. Oprócz pieczywa był do spróbowania wiejski smalec ze skwarkami, cebulą i majerankiem, który przygotowała L. Nowak. Mimo obaw, że smalec nie znajdzie amatorów wśród młodzieży, ten rozszedł się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. Kolejna edycja tego sympatycznego i smakowitego święta w ZS w Żarkach za rok. (AK)


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: GrzegorzTreść komentarza: Tyle tylko że KPO to nie pieniądze z "nieba" tylko kredyty z UE które całe społeczeństwo musi potem spłacić.Data dodania komentarza: 17.09.2025, 13:27Źródło komentarza: Ponad miliard złotych z KPO na lepsze i zdrowsze szkoły oraz przedszkolaAutor komentarza: Trzymam kciukiTreść komentarza: Ja trzymam kciuki żeby powstała. Wreszcie to miasto emerytów zacznie przyciągać młodych nie mówiąc już o podatkach jakie wpłyną do miastaData dodania komentarza: 16.09.2025, 13:49Źródło komentarza: Wolfram i molibden pod Myszkowem. Na samo badanie złoża firma wyda kilkadziesiąt milionówAutor komentarza: WyborcaTreść komentarza: Jeszcze chłopa „trzyma”😂 Panie będą następne wyboryData dodania komentarza: 16.09.2025, 13:47Źródło komentarza: BARTNIK NIE MOŻE SIĘ POGODZIĆ ŻE PRZEGRAŁ Z ŻAKIEM. SĄD ODRZUCIŁ JEGO PROTEST. BARTNIK DALEJ POWTARZA „OSKARŻENIA”Autor komentarza: GosiaTreść komentarza: 😂😂😂Data dodania komentarza: 16.09.2025, 13:45Źródło komentarza: W Myszkowie ciągle "stan epidemii". Na szczęście tylko w głowie starosty myszkowskiego...Autor komentarza: ChłopTreść komentarza: DNO .Data dodania komentarza: 11.09.2025, 17:18Źródło komentarza: Mniszków jak Myszków. Ruskie walą coraz bliżej!Autor komentarza: KonsumentTreść komentarza: Za stosowanie zakazanego GLIFOSATU w uprawie gryki a w szczególności za opryski w ciągu dnia powinna być kara 50 tys zł min. „Często mówi się, że najważniejszym zagrożeniem są pestycydy i chemizacja rolnictwa. „Na pewno rolnictwo jest główną przyczyną, gdyż stosuje całą gamę środków chemicznych, które w mniejszym lub większym stopniu, ale są zabójcze dla owadów” – wskazuje prof. Skubała.”Data dodania komentarza: 11.09.2025, 17:14Źródło komentarza: Ale jaja! Jarosław Kumor najlepszym rolnikiem!
Reklama
Reklama
Reklama