Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
niedziela, 14 września 2025 01:50
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

Pyszna kawa w trzech odsłonach

Wielu z nas trudno jest sobie wyobrazić dzień bez kawy. Ulubiona mała czarna rano na pobudzenie, pyszne latte podczas spotkania ze znajomymi, a może rozgrzewająca kawa ze śmietanką, idealna na leniwe popołudnie z książką? Każda opcja jest dobra, a przepisów na pyszny napój znajdziemy naprawdę mnóstwo.
Podziel się
Oceń

Kawa, poza niewątpliwymi walorami smakowymi dodatkowo pobudza organizm, poprawia pamięć i koncentrację, a także pozytywnie wpływa na nastrój. Wiele osób docenia też fakt, że czarna kawa przyspiesza metabolizm i wspomaga proces odchudzania. Jest także źródłem cennych antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki tlenowe w organizmie i usprawniają oczyszczanie go z toksyn. Jednak przede wszystkim kawę uwielbiamy za smak – czasem klasyczny, a gdy przyjdzie ochota, także wyjątkowy i oryginalny. Poniżej prezentujemy pomysł na jesienną kawę w trzech odsłonach.

Kawa z białą czekoladą
Składniki:
- kawa espresso
- świeże borówki – 2 łyżki
- rozmaryn – kilka igieł
- biała czekolada – 4 kostki
Przygotowanie: Drobno siekamy borówki, białą czekoladę. Odrywamy gałązki rozmarynu. Zaparzoną kawę wlewamy do kubka. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, delikatnie rozgniatając borówki.

Kawa z imbirem 
Składniki:
- korzeń imbiru – 30 g
- kawa rozpuszczalna – 30 g
- śmietanka Łaciata 30% – 120 ml
- mielony imbir – 1-2 szczypty
- kandyzowany imbir – 2 szt.
- likier kremowy z whisky – 80 ml
- cukier
Przygotowanie: Imbir obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do wody (800 ml) i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3 minuty, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 20 minut. Następnie wodę z imbirem ponownie zagotowujemy i zalewamy nią kawę. Śmietankę ubijamy na sztywno i doprawiamy do smaku mielonym imbirem. Kandyzowany imbir siekamy. Kawę rozlewamy do 4 filiżanek, dodajemy likieru według uznania. Dekorujemy śmietaną i posypujemy kandyzowanym imbirem. Podajemy z cukrem.

Kokosowa kawa 
Kawa świetnie sprawdza się też w wersji smakowej – np. z ulubionym syropem czekoladowym, waniliowym, orzechowym czy, jak w tym przypadku, kokosowym. Tak przygotowany napój z powodzeniem może zastąpić słodki deser i umilić chłodne, jesienne dni.
Składniki:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 60 ml wody80 ml mleka UHT
- Milatte do spieniania 3,2%
- 20 ml śmietanki Łaciata 36% (schłodzona)
- 15 ml syropu kokosowego
- cukier (w zależności od preferencji)
- kostka gorzkiej czekolady
Przygotowanie: Syrop kokosowy wlewamy do szklanki (wysokiej). Mleko podgrzewamy w garnku. Jak będzie gorące i spienione, przelewamy je do szklanki. Łyżeczkę kawy rozpuszczamy w 60 ml wody (oczywiście możemy użyć także kawy z ekspresu). Dodajemy mieszankę do szklanki z mlekiem, a następnie cukier. Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i dekorujemy kawę. Posypujemy startą kostką czekolady.


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: ChłopTreść komentarza: DNO .Data dodania komentarza: 11.09.2025, 17:18Źródło komentarza: Mniszków jak Myszków. Ruskie walą coraz bliżej!Autor komentarza: KonsumentTreść komentarza: Za stosowanie zakazanego GLIFOSATU w uprawie gryki a w szczególności za opryski w ciągu dnia powinna być kara 50 tys zł min. „Często mówi się, że najważniejszym zagrożeniem są pestycydy i chemizacja rolnictwa. „Na pewno rolnictwo jest główną przyczyną, gdyż stosuje całą gamę środków chemicznych, które w mniejszym lub większym stopniu, ale są zabójcze dla owadów” – wskazuje prof. Skubała.”Data dodania komentarza: 11.09.2025, 17:14Źródło komentarza: Ale jaja! Jarosław Kumor najlepszym rolnikiem! J Autor komentarza: RedakcjaTreść komentarza: Artykuł powstał na podstawie serwisu prasowego, dlatego nie przypisujemy sobie autorstwa. Firmuje go redakcja. Rozumiemy, że skoro my "czerwoni" to pan brunatny?Data dodania komentarza: 6.09.2025, 11:35Źródło komentarza: Polska wyżej niż średnia światowa w ociepleniu klimatuAutor komentarza: zgredzikTreść komentarza: Czerwony autor boi się pokazać publicznie swoje nazwisko - dlaczego ???/.......Data dodania komentarza: 4.09.2025, 15:53Źródło komentarza: Polska wyżej niż średnia światowa w ociepleniu klimatuAutor komentarza: JasienekTreść komentarza: Poza pleśnią nikt zdrowy na umyśle tam (w tej zgniliźnie)) się nie pokazuje. Współczuję sąsiadom tego śmierdzącego gówna.Data dodania komentarza: 26.08.2025, 09:13Źródło komentarza: MYSZKÓW. TĘŻNIA SOLANKOWA NA DOTYKU JURY ZNÓW NIE DZIAŁA I ŚMIERDZIAutor komentarza: ZezolTreść komentarza: BUCHA!CHA!CHA!!!!- :--- https://www.gazetamyszkowska.pl/artykul/11987,dusila-kopala-dziecko-policjantka-uslyszala-zarzuty - I CO? NIE WYLALI JEJ..........Data dodania komentarza: 22.08.2025, 15:01Źródło komentarza: Mundurowi uczą dzieci, jak być bezpiecznym
Reklama
Reklama
Reklama