Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
niedziela, 14 września 2025 01:50
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

Te sosy podkreślą smak grillowanych i pieczonych mięs oraz warzyw

Jak co roku, wraz z nadejściem maja, w Polsce rozpoczyna się sezon grillowy, który stał się już poniekąd elementem naszej kultury jedzenia i spotkań towarzyskich, a czasem wydawać by się mogło, że nawet narodowym hobby. Miłośnicy grillowanych potraw zacierają ręce, by wraz z kolejnym weekendem ponownie wrzucić coś na ruszt. W ostatnich latach do grona uwielbianych kiełbasek, szaszłyków, karkówki dołączyły także ryby i grillowane warzywa. Do tych dań nieodzowne stały się dodatki, takie jak keczup i musztarda, ale coraz częściej na naszych stołach pojawiają się też lekkie dipy i sosy. Podpowiadamy, które przepisy warto znać.
Podziel się
Oceń

Sosy idealne na grilla
Dobry dip potrafi podkreślić smak mięsa, warzyw oraz być idealnym dodatkiem do pieczywa. Warto jednak postawić na mniej oczywiste rozwiązania i oprócz musztardy, majonezu i keczupu zaserwować coś zupełnie nowego. Dipy, sosy i pasty do smarowania możemy wykonać samodzielnie, ale jeśli nie masz na to czasu – mamy dla Ciebie rozwiązanie. Chcesz zaskoczyć swoich gości ciekawym smakiem, czymś co będzie pasowało zarówno do mięsa, warzyw i pieczywa? Możesz postawić na serki śmietankowe Łaciate, które występują w wielu różnych smakach. Sprawdzą się w wersji na ciepło i na zimno. Podczas grillowania warto mieć ze sobą serek o smaku barbecue. Poprzez połączenie warzyw, przypraw i nasion konopi siewnej jego smak jest oryginalny i zaskakujący. Zwarta, jednolita struktura serka sprawia, że gładko rozsmarowuje się po każdym pieczywie, nadaje się na bazę do past, ale może też występować jako samodzielny dip do warzyw na surowo – marchewki, selera czy papryki i stanowić w tym przypadku bardzo smaczną alternatywę np. dla hummusu.
Zrób to sam – połącz pyszny serek, zioła oraz przyprawy i stwórz kompozycję, która sprawdzi się jako dodatek do mięs lub sos do ryb, pieczonych oraz surowych warzyw.
Dip z rzodkiewką
Składniki:
· rzodkiewki – 125 g
· czosnek niedźwiedzi – 30 g
· serek śmietankowy Łaciaty naturalny – 250 g
· musztarda ziarnista – 1-2 łyżeczki
· miód spadziowy – 0,5-1 łyżeczka
· kalarepa – 1 szt.
· ogórek – 1 szt.
· sól
· pieprz
Przygotowanie: Rzodkiewki oczyszczamy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek niedźwiedzi przebieramy, myjemy, otrząsamy do sucha i drobno siekamy. Mieszamy z serkiem śmietankowym i musztardą, a następnie doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Dodajemy rzodkiewkę pokrojoną w kostkę. Kalarepę i ogórka obieramy, następnie kroimy w słupki. Podajemy z dipem.

Druga propozycja to sos serowy. Kto z nas nie uwielbia sera? Podany na ciepło w formie dipu idealnie odnajdzie się na grillowym stole zastawionym pysznościami.
Składniki:
· 25 g masła extra Łaciate
· 25 g mąki pszennej
· 250 ml zimnego mleka Łaciate 3,2%
· 1/2 łyżeczki soli
· szczypta mielonego pieprzu
· 130 g sera gouda Mlekpol startego na tarce o grubych oczkach
· opcjonalnie: papryczka chili drobno posiekana lub trochę pasty chili
Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Smażymy, aż zacznie się pienić. Cały czas mieszając wlewamy powoli mleko. Podgrzewamy na średnim ogniu tak długo, aż masa zgęstnieje. Zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy oraz starty ser. Mieszamy, aż ser się rozpuści.

Więcej przepisów na pyszne sosy idealne do potraw z grill znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: ChłopTreść komentarza: DNO .Data dodania komentarza: 11.09.2025, 17:18Źródło komentarza: Mniszków jak Myszków. Ruskie walą coraz bliżej!Autor komentarza: KonsumentTreść komentarza: Za stosowanie zakazanego GLIFOSATU w uprawie gryki a w szczególności za opryski w ciągu dnia powinna być kara 50 tys zł min. „Często mówi się, że najważniejszym zagrożeniem są pestycydy i chemizacja rolnictwa. „Na pewno rolnictwo jest główną przyczyną, gdyż stosuje całą gamę środków chemicznych, które w mniejszym lub większym stopniu, ale są zabójcze dla owadów” – wskazuje prof. Skubała.”Data dodania komentarza: 11.09.2025, 17:14Źródło komentarza: Ale jaja! Jarosław Kumor najlepszym rolnikiem! J Autor komentarza: RedakcjaTreść komentarza: Artykuł powstał na podstawie serwisu prasowego, dlatego nie przypisujemy sobie autorstwa. Firmuje go redakcja. Rozumiemy, że skoro my "czerwoni" to pan brunatny?Data dodania komentarza: 6.09.2025, 11:35Źródło komentarza: Polska wyżej niż średnia światowa w ociepleniu klimatuAutor komentarza: zgredzikTreść komentarza: Czerwony autor boi się pokazać publicznie swoje nazwisko - dlaczego ???/.......Data dodania komentarza: 4.09.2025, 15:53Źródło komentarza: Polska wyżej niż średnia światowa w ociepleniu klimatuAutor komentarza: JasienekTreść komentarza: Poza pleśnią nikt zdrowy na umyśle tam (w tej zgniliźnie)) się nie pokazuje. Współczuję sąsiadom tego śmierdzącego gówna.Data dodania komentarza: 26.08.2025, 09:13Źródło komentarza: MYSZKÓW. TĘŻNIA SOLANKOWA NA DOTYKU JURY ZNÓW NIE DZIAŁA I ŚMIERDZIAutor komentarza: ZezolTreść komentarza: BUCHA!CHA!CHA!!!!- :--- https://www.gazetamyszkowska.pl/artykul/11987,dusila-kopala-dziecko-policjantka-uslyszala-zarzuty - I CO? NIE WYLALI JEJ..........Data dodania komentarza: 22.08.2025, 15:01Źródło komentarza: Mundurowi uczą dzieci, jak być bezpiecznym
Reklama
Reklama
Reklama