Właściwości zdrowotne pełnych ziaren
Pełnoziarnistych produktów jest bardzo dużo i są one na szczęście łatwo dostępne. W sklepie kupimy zatem pełnoziarniste pieczywo, mąkę, makarony, czy płatki mussli, które są nafaszerowane dobrymi składnikami. Dowiedzmy się zatem, co dla zdrowia robią produkty pełnoziarniste.
1. Wspomagają trawienie
Błonnik zawarty w zbożach wspomaga perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie. Ponadto w ziarnach znajduje się kwas mlekowy, który wspomaga rozwój dobrych bakterii w jelicie. Zdrowe bakterie pomagają także wchłaniać składniki odżywcze w jelitach z różnych pokarmów, a także korzystnie wpływają na działanie układu odpornościowego.
2. Pomagają obniżyć cholesterol
Produkty z pełnych ziaren obniżają wchłanianie złego cholesterolu, a także redukują poziom trójglicerydów, które są jednym z wyzwalaczy chorób serca. Wysoki poziom cholesterolu LDL może prowadzić do miażdżycy.
3. Obniżają ciśnienie krwi
Plusy z jedzenia produktów pełnoziarnistych, takich jak płatki mussli, czy chociażby pieczywo pełnoziarniste są jeszcze większe. Oprócz wymienionych już plusów dodatkowo produkty te obniżają wysokie ciśnienie krwi. Jest to istotne w profilaktyce chorób serca.
4. Wspomagają kontrolę wagi
Osoby spożywające dużo produktów pełnoziarnistych, częściej utrzymują prawidłową masę ciała i nie są otyłe. Jest to również wynik działania błonnika, który regulując pracę jelit, wspomaga utrzymanie prawidłowej wagi. Pełnoziarniste produkty są również bardzo syte, dlatego nie podjadasz między posiłkami, co również korzystnie wpływa na Twoją wagę.
5. Regulują poziom cukru
Jedną z głównych zalet pełnoziarnistych produktów spożywczych jest to, że w porównaniu z rafinowanymi ziarnami, zapobiegają skokom poziomu glukozy. To wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Dlatego osoby, które genetycznie są narażone, na wystąpienie cukrzycy powinny, jak najwięcej korzystać z dobroci produktów pełnoziarnistych.
Czy pełnoziarniste produkty są zawsze bezpieczne?
Jeśli coś posiada plusy, zapewne posiada również minusy. I tak jest również w tym przypadku. Choć spożywanie produktów z pełnych ziaren jest korzystne dla naszego zdrowia, istnieje kilka minusów. Jednak korzyści zdecydowanie przewyższają minusy. Mimo tego warto o nich wspomnieć. Oto minusy wynikające z dużego spożywania produktów pełnoziarnistych:
- produkty pełnoziarniste mogą powodować przerost złych bakterii w jelitach;
- może wystąpić zmniejszone wchłanianie składników pokarmowych, ze względu na zawartość składników antyodżywczych w zbożach;
- spożywanie może powodować próchnicę.
Przygotuj sam pyszne i zdrowe przekąski
W sklepie możesz kupić mąkę pełnoziarnistą, a także pyszne ziarna, które możesz wykorzystać do upieczenia własnych zdrowych ciasteczek, które będą pyszną przekąską nie tylko do kawy. Tak przygotowane smakołyki będą zdrowe i pyszne. Pamiętaj, aby zamienić cukier na jego zdrowszą odmianę, aby ciastka były jeszcze zdrowsze. Wiele pysznych przepisów znajdziesz w internecie.
Jeśli masz wątpliwości, czy możesz śmiało spożywać produkty pełnoziarniste, porozmawiaj o tym z lekarzem lub dietetykiem.