Sekret prawdziwej włoskiej pizzy
Oryginalny neapolitański przysmak to coś więcej niż samo ciasto i składniki. Kluczem do jego wyjątkowego smaku jest sposób wypieku – bardzo wysoka temperatura, która pozwala na błyskawiczne upieczenie ciasta bez wysuszania składników. Tradycyjny piec do pizzy opalany drewnem osiąga temperaturę nawet 500°C, co sprawia, że czas pieczenia to niecałe 2 minuty. W efekcie otrzymujemy lekkie, chrupiące ciasto z charakterystycznymi bąblami na powierzchni i intensywnym, lekko dymnym aromatem. Do tej pory taki efekt można było osiągnąć jedynie w murowanych piecach, które wymagają stałej przestrzeni w ogrodzie i wysokich nakładów finansowych na budowę. Jednak na rynku pojawiły się już prostsze rozwiązania, dzięki którym wypiekanie placków staje się znacznie łatwiejsze. Piec do pizzy Pizza Party to innowacja, która łączy funkcjonalność dużych pieców z wygodą użytkowania – jest kompaktowy, łatwy w obsłudze i gotowy do pracy w mniej niż godzinę.

Jak upiec pizzę w mobilnym piecu Pizza Party?
Wystarczy umieścić na palenisku szczapy drewna, podpalić je i poczekać aż komora nagrzeje się do odpowiedniej temperatury. Po ich wypaleniu należy przesunąć żar na bok i oddzielić specjalną przegrodą powstałe w ten sposób palenisko od przestrzeni przeznaczonej do opiekania ciasta. Kolejny krok to delikatne oczyszczenie tego miejsca z popiołu przy użyciu szczotki i umieszczenie pizzy w piecu za pomocą łopaty. Po około 2 minutach placki są gotowe do wyciągnięcia i podania gościom.
• Rozwiązanie całoroczne – własnoręcznie przygotowanym plackiem można cieszyć się zarówno latem, jak i w nieco chłodniejsze miesiące – wiosną czy jesienią. Fot. Pizza Party










Napisz komentarz
Komentarze