Pani Krystyna Halabowska z Jaroszowa (Gmina Żarki) za olej z ostropestu otrzymała wyróżnienie w kategorii napoje bezalkoholowe w ramach Finału regionalnego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył 28 lipca 2024r.
(red)
06.08.2024 17:55
Podziel się
Oceń
Wydarzenie w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie gromadzi i producentów i miłośników smaków zapomnianych, odtwarzanych i opartych o stare receptury. Krystyna i Ryszard Halabowscy prowadzą Gospodarstwo Rolne. Pieką chleby i próbują sił w różnych innych produktach w oparciu o surowce z gospodarstwa. Sprzedają w ramach Jurajskiej Kooperatywy Spożywczej w Częstochowie. Ostropest nasz lokalny superfood Olej z nasion ostropestu zawiera m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 a także witaminę E, flawonidy, w tym sylimarynę, która jest szczególnie cenna dla wątroby. Sylimaryna odtruwa i pomaga w regeneracji komórek wątroby. Olej polecany jest przy cukrzycy. (red) Zdjęcia: Tomasz Żak / UMWS
Napisz komentarz
Komentarze
Aktualnie nie ma żadnych komentarzy. Bądź pierwszy, dodaj swój komentarz.
Napisz komentarz
Komentarze